Ugrás a tartalomra

„Tér – Játék” textilből, üvegből

2015. november 26. csütörtök
Faludi Barbara iparművész, Haid Attila fotóművész és Sztrakay Orsolya textilművész tárlata
„Tér – Játék” textilből, üvegből

„Tér – Játék” címmel nyílt kiállítás a Vén Emil Galériában november 12-én. Faludi Barbara iparművész, Haid Attila fotóművész és Sztrakay Orsolya textilművész közös kiállítását Dalos Olivér művészeti menedzser nyitotta meg, aki a művészek közös vonásaként kiemelte, hogy mindhárman az Art-Ér Művészeti Egyesület alkotói. A tárlat megnyitóján Makai Fanni oboázott Kriesch András zongorakíséretével.

Sztrakay Orsolya elmondta lapunknak, hogy térhatású textiljeinél a fény-árnyék hatást a fonalak megfestésével éri el. Kihasználja, hogy a fekete mélyíti, a fehér pedig közelebb hozza a szemet. Azokat a részeket, amelyeket nem akar feketére festeni, kitakarja, majd a többi fonalat egyenként megszínezi. A kiállításon látható munkáinak többsége sablontechnikával készült, de például a Hullámzás című alkotásán térbeli dolgokat képezett le a sík felületre. A művész kiemelte, hogy munkájának legizgalmasabb része a papíron való tervezés, mert azon már látja, amit textilbe álmodott.

Haid Attila fotóművész inkább fotográfusnak tartja magát. Állványos, nagyméretű gépével aszfaltalakzatokat, elhagyott játszóterek gazos burkolatait, a városi környezet maradványait fényképezi. Huszonnyolc éve rója a várost, és ha érdekes témát talál, gépével visszamegy lefotózni. Ahogy ő mondta: „egyszer néz, egyszer fényképez”. Azt is elárulta, hogy szereti az igényes nyersanyagokat és a precizitást, és bár klasszikus képei is vannak, a portréfotózás nem vonzó számára. Hozzátette, hogy a kiállításon látható fekete-fehér sorozatát külön erre az alkalomra készítette.

Faludi Barbara iparművész üvegcsodái Franciaországban készültek, de első alkotásai Budafokon születtek. Az üvegművész a Városházi Híradó kérdésére válaszolva elmesélte, hogy öntött, csiszolt és rogyasztott üveggel, festett üveglapokkal is dolgozik, de azok a munkák, amelyek a kiállításon helyet kaptak, az ékszerekhez is használt gyöngytechnikával készültek, alkotásait gázlánggal megolvasztott színes üvegrudakból formázta. Tanult fotózni, festeni és tanítani is, de leginkább az üveghez vonzódik, így a művészeti egyetemeken, Budapesten, Olaszországban, Belgiumban és Skóciában is inkább ezzel foglalkozott.
Az alkotások december 10-ig tekinthetők meg a Vén Emil Galériában. (T. A.)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/11/20/ter-jatek-kiallitas-a-klauzal-hazban/