Ugrás a tartalomra

Természetesen anyatejjel

2015. október 08. csütörtök
A Védőnői Szolgálat 22 rendezvényén a kismamáknak és a gyermekeknek is szolgáltak programokkal
Természetesen anyatejjel

Kilencedik alkalommal rendezte meg a Védőnői Szolgálat 22 a szoptatás világhetén a Természetesen anyatejjel című rendezvényét. A Klauzál-házban tartott programokon évről évre egyre több kiállító vesz részt. A megnyitóünnepségen tiszteletüket tették Szepesfalvy Anna és Zugmann Péter alpolgármesterek is.

Magyarországon hivatalosan 1993 óta van kiemelt napja a természetes anyatejes táplálásnak, amikor országos szinten egyszerre köszöntik a szoptató és tejadó édesanyákat. – Az anyatej a legtermészetesebb élő anyag, amely összetételében és mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a gyermek igényéhez. A szoptatott babáknak féléves korig más folyadékra vagy más táplálékkiegészítésre nincs is szükségük, mivel az anyatej tele van ásványi anyagokkal és nyomelemekkel – mondta megnyitóbeszédében Csiszár Zsuzsanna, a kerületi Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság elnöke. A beszédek után hat tejadó anyukának adtak át ajándékcsomagot, megköszönve ezzel az önzetlen felajánlásukat. 

A tavalyi évben 24 baba kaphatott anyatejet – 250 liternyit – a kerületben. 16 területi védőnő dolgozik nap mint nap azon, hogy megkönnyítse a várandós és a fiatal édesanyák mindennapjait. Az adatok azt mutatják, hogy évről évre egyre többen táplálják csak anyatejjel gyermeküket. A féléves korú gyermekek több mint fele csak ilyen természetes táplálási módon keresztül kap anyatejet. Az anyukák több mint negyede az egyéves kornál idősebb babáját is szoptatja. Az egész napos anyatejes rendezvényen rengeteg program közül választhattak az anyukák. Előadást hallgathattak meg Tények és tévhitek a szoptatásról címmel Szalontai Mónika védőnőtől, IBCLC minősítéssel rendelkező laktációs tanácsadótól. Puskás Krisztina, a Beszélő babakezek program oktatója a babajelbeszédről tartott előadást, miközben zenés, táncos foglalkozásokat tartottak a várandós anyukáknak. A látogatók részt vehettek mozgásfejlesztő babatornán is, 2-8 hónapos korig az Újbudai Fejlesztő Ház közreműködésével. A rendezvény teljes ideje alatt fejlesztő játékokkal játszhattak a gyerekek. A Gézengúz Alapítvány jóvoltából még a hordozókendő-kötési technikákat is megtanulhatták az anyukák. A Mészáros Csaba Teremben tombolát sorsoltak ki, az anyatejes totó helyes megfejtői pedig ajándékot kaptak a kilencven szponzor jóvoltából. (Viszkocsil Dóra)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/10/12/anyatejes-vilagnap-a-klauzal-hazban/