Ugrás a tartalomra

Több ezer palánta paprika

2017. augusztus 30. szerda
Gráf Antal-díjjal tüntették ki dr. Zatykó Lajos kertészmérnököt
Több ezer palánta paprika

Több ezer palánta paprika

Gyermekkorában napszámosnak készült, majd mozdonyvezetőnek, rajztanárnak, ahogy a gyerekek általában, de a szülei résen voltak, így a Kerület napján Gráf Antal-díjjal kitüntetett dr. Zatykó Lajos elvégezte a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát, majd Gödöllőn a genetikai mezőgazdász szakmérnöki szakot, és ismert paprikanemesítő lett. Évente több ezer palántát nevel, melyeket a kerületben kertészkedőknek ajándékoz el, a Kertbarátok Egyesületének felkérésére előadásokat tart, és nyugdíjasként egy orosházi vetőmagcégnél nemesíti az újabb paprikákat.

Nevéhez mintegy ötven paprikafajta kötődik, és százötven publikációjában, valamint könyvei, illetve az általa írt könyvrészletek jelentős részében ezzel a zöldséggel foglalkozik.

– Miért esett a választása éppen a paprikára?

– Kertészmérnökként a Kertészeti Kutatóintézetben kezdtem dolgozni, ahol a véletlennek köszönhetően a borsónemesítő Csatári Szűcs Gábor és a paprikanemesítő Angeli Lambert közül Angeli vett a szárnyai alá mint pályakezdőt.

– Milyen a jó paprika?

– A magyar, fehér, édes, úgynevezett cecei típusú, hagyományos, tv (töltenivaló – a szerk.) paprika a legjobb, de mindig változik a trend, amelyik éppen divatba jön, azt keresik az emberek. A kereskedő és a vevő is szemre vásárol, de nem mindig az a legjobb ízű zöldség, amely a legtovább eltartható és gyönyörű. A paprikát még nem rontottuk el, így jobb helyzetben van, mint a paradicsom, amely lehet, hogy éréslassító génnel kezelt. Ezek a paradicsomok pirosak, nagyon kemények, de éretlenek, nincsen ízanyaguk és cukraik.

– Úgy hírlik, a komposztálás a vesszőparipája. Miért olyan fontos, hogy komposztáljon, akinek kertje van?

– Rendkívül környezetszennyezőnek tartom, ha a műanyag zsákokban összegyűjtött kerti hulladékot egy sok szén-dioxidot kibocsátó teherautóval Pusztazámorra szállítják, ahonnan majd ismét műanyag zsákba csomagoltan, teherautóval visszahozatjuk komposztként, mert a kertnek persze szüksége van a tápanyagra. Nem a komposztálás híve vagyok, hanem a környezetkímélésé. Nem az a fontos, hogy jó komposztunk legyen, hanem az, hogy a hulladék maradjon a helyén, és ne szennyezze a környezetet.

(Tamás Angéla)


Nyitókép: dr. Zatykó Lajos az általa vezetett Szent Antal kórus tagjával, Jáky Adriennnel :: Fotó: Kocsis Zoltán