Ugrás a tartalomra

Több száz érem az uszodában

2018. január 18. csütörtök
Sikeres szezont zárt Győri Csanád, a Budafóka SE Ifjú tehetsége
Több száz érem az uszodában

A gyermek és serdülő korosztályban többszörös úszóbajnok, Győri Csanád Ferenc új szerepkörben vett részt az októberi Futafokon: néhány futam végén ő gratulált a győztes gyerekeknek, adta át az érmet, az oklevelet, az ajándékot, és rendhagyó módon nem ő állt a dobogó valamelyik fokán, ahogy sportpályafutása során már több mint kétszázszor előfordult vele. 

Legutóbb a Baján megrendezett Halászlé Kupáról tért haza egy ezüst- és egy aranyéremmel. Az egyéni versenyben 50 méter gyorson 2. helyet szerzett, míg gyorsváltójuk 4x50 méteren (Rácz Regő, Vántóczki Gergely, Győri Csanád, Galyassy Szilárd – szerk.) elsőként végzett az erős mezőnyben.  

Csanád kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy néhány éve még szívesebben pillangózott, amely úszásnem ma is a kedvence, de a gyorsúszásban eredményesebb, ezért a versenyeken rendszerint abban indul. A távok közül legjobban a 100 és 200 métert szereti, ehhez jött hozzá a nagyon „pörgős” 50 méter, amelyben szintén jól érzi magát.  
A nemrég lezárult versenyszezon legnagyobb sikereként a nyár eleji Országos Serdülő Bajnokságot könyvelte el, ahol váltójuk (Győri Csanád, Zombori Gábor, Böhm Sebestyén, Galyassy Szilárd – szerk.) aranyérmet szerzett, legnagyobb élményének pedig az ősszel megrendezett Rövidpályás Országos Bajnokságot tartja, ahol az ország legjobb úszói között vehetett részt a felnőttek versenyén. Az ifjú sportoló ezen a bajnokságon 100 méter gyorsúszásban két másodpercet javított az idején, sőt váltójukkal „a nagyok között” a döntőbe is bejutottak, és abban a versenyszámban Csanád még jobb időt úszott.

A 2013-ban „Jó tanuló, jó sportoló” díjjal kitüntetett, akkor még a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola 5. osztályába járó sportoló elmondta lapunknak: megtisztelőnek érezte az önkormányzat meghívását, csak azt sajnálta, hogy az úszóedzés után már nem volt alkalma lefutni a távot. Hozzátette: így is szép emlékeket ébresztett benne a verseny, hiszen felső tagozatos korában három második helyezése után nyolcadikosként elsőnek futott be a célba.

– Amióta középiskolába járok, kevesebb az időm. Korábban a duatlon és triatlon versenyeken is szereztem érmeket, de a tanulás, az úszóedzések és versenyek mellett a külön futásra, bringázásra nem tudok időt szánni. A lovaglással már régebben felhagytam, pedig azt is nagyon szerettem – mesélte a Veres Pálné Gimnázium tizedikes tanulója, aki az iskolában a történelemmel foglalkozik a legszívesebben.

A Budafóka XXII. SE versenyzője, akit edzője, Horváth Tamás készít fel a sikeres versenyzésre, búcsút mond a serdülő korosztálynak és tavasztól ifiként versenyzik majd tovább. Erre az évre a további versenyrutin megszerzését jelölte meg célként, hosszú távon pedig az Európa-bajnokságon, a világbajnokságon és az olimpiai játékokon való egyéni és csapat részvételt. (Tamás Angéla)