Ugrás a tartalomra

Trükkök, praktikák a konyhában

2018. október 22. hétfő
Révész József olimpia ezüstérmes mesterszakács előadása a Pincejáraton
Trükkök, praktikák a konyhában

Az októberi Budafoki Pincejáraton Gasztroshow keretében ismerhették meg a hölgyek és az urak a konyha világának kulisszatitkait Révész József olimpiai ezüstérmes mesterszakács közreműködésével. A jó hangulatú pódiumbeszélgetést követően kérdéseket tehettek fel az érdeklődők, majd egy finom őszi ételt kóstolhattak meg a pince egyik szegletében.

Mindenkinek nagyon ízlett a vargányás csirkerizottó pirított sütőtökkel, melynek a receptjét egytől egyig elkérték a látogatók. A pódiumbeszélgetés bevezető részében Révész József mesterszakács a konyhai élet nehézségeiről és örömeiről beszélt. „A háziasszonyoknak azért van nehéz dolguk, mert a Jóisten rájuk osztotta ezt a szerepet, hogy mosniuk, takarítaniuk és főzniük kell minden nap. A főzés olyan kreatív gondolkodást igénylő tevékenység, melyet úgy kell végezni, hogy ne rabolja el az egész napot, és még élvezetes is legyen.”
Sokszor a háziasszonyok egy rosszul megtanult sémát használnak, és ezért nem sikerül olyan könnyen az ételek elkészítése. A beszélgetés során megismerhették a háziasszonyok az oly könnyűnek tűnő sűrítési eljárások nagyon egyszerű szabályát. Két alapelv van: a forrót hideggel, a hideget pedig forróval, és nem lesz csomós a rántás. A sokak által használt ételízesítő helyett a mesterszakács az alapanyagok pörkölését javasolta, melynek hatására olyan ízanyagok jönnek elő a zöldségekből, húsokból, amelyek sokkal intenzívebb és természetesebb ízeket adnak az adott ételnek. Révész József külön kitért a húsleves készítésére is, mely magyar találmány. „Az elkészítés módja két dologtól függ, az egyik, hogy mit szeretnénk: jó levest, vagy jó húst? Ha jó levest szeretnénk, akkor hideg vízbe tesszük fel a húst és a csontot főni, mert a kioldódó fehérjék és húsnedvek táplálják majd a levesünket. Takaréklángon kell főzni, hogy ne képződjön sok hab. Ha jó húst és jó ízű zöldséget szeretnénk, akkor lobogó forró vízbe rakjuk a hozzávalókat, hiszen ekkor a rostok összehúzódnak és minden ízt bezárnak a húsba.”
A novemberi Pincejáraton a Márton-napi libaételekről tudhatnak meg sok mindent az érdeklődők, a beszélgetés most is ételkóstolóval zárul. A budafoki pincékben a finom borok mellett roma nemzetiségi nappal várják a szervezők az érdeklődőket. A Katona Pincészetben fellép a Karaván Família zenei műsorral és a Budafoki Wine Tourist borkóstolóval egybekötött improvizációs színházzal. A Seybold-Garab Pincében a Farkas Duó roma zenei koncertjét lehet meghallgatni. A Magdolna Borklub és Rendezvényházban a Mata Band zenekar lép fel roma műsorral. A Várszegi Pincészetben a Heves Band gondoskodik a roma hangulatról. A Borköltők Társasága Étteremben pincekvíz várja a játszani szerető felnőtteket. A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban vezetett pincesétán tekinthető meg a föld alatti világ.

 

Vargányás csirkerizottó pirított sütőtökkel

 

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg rizs

3 dkg só

15 dkg vaj

8 dl víz

A rizst a vaj, a só és a víz hozzáadásával megpároljuk.

 

2 fej édes hagyma

2 csomag petrezselyem

40 dkg csirkemell

40 dkg vargányagomba

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz fehérbor

frissen őrölt só, bors, kakukkfű

80 dkg sütni való tök

 

A vajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, a petrezselymet, a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a fokhagymát. Addig pirítjuk a húst amíg kifehéredik, majd hozzáadjuk a bort. Kis lángon addig főzzük, amíg el nem fő a leve. 

A gombát kockára vágjuk és serpenyőben forró olajon megpirítjuk, majd a csirkére öntjük. 

A forró párolt rizst és a ragut összekeverjük és félretesszük. 

A sütni való tököt félig megsütjük a sütőben mag nélkül. Ha elkészült leszedjük a héját és felkockázzuk, majd mézet, pici sót rakunk hozzá és serpenyőben olajon megpirítjuk. 

Tálaláskor a rizottó tetejére tesszük a pirított sütőtököt.

Jó étvágyat!

(Viszkocsil Dóra)

Trükkök, praktikák a konyhában