Ugrás a tartalomra

Túlvilági lények, légies tündérek

2019. június 01. szombat
Vizsgaelőadás a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola balett tanszakán
Túlvilági lények, légies tündérek

A romantika szárnyán utazott a mesebeli lények és tündérek világába az, aki ellátogatott a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola balett tanszakos növendékeinek vizsgaelőadására.

A hófehér ruhába öltözött lányok az 1841-ben Adolphe Adam zenéjére bemutatott és azóta is a világ minden jelentős színpadán játszott Giselle című klasszikus balett alapján a „giselle-i” látványt jelenítették meg az eredeti zene részleteinek felhasználásával, a valódi történet dramaturgiája nélkül, Kovács-Bodó Zsuzsanna koreográfiájával.

Remek, komplett előadás részesei lehettünk, amelyben a lányok frissessége, szépsége és finom mozgása elvarázsolta a közönséget, a balerinák között lévő tökéletes összhang pedig még a közönség soraiba is kisugárzott. A hatvanperces előadáson a mesternő összes tanítványa fellépett. Ötvenöt „légi tündér” táncolt úgy, hogy mindegyikük a szintjének megfelelő mozgásanyagot mutatta be. A legkisebbek, az első és második osztályos előképzősök ugyanúgy szerephez jutottak, mint a három különböző szinten táncoló nagyobbacska lányok és a továbbképzősök, akik már nagy lábemeléseket, forgásokat és ugrásokat is bemutattak, valamint a spicc feladatokat is ragyogóan végrehajtották. A nyitó- és zárókép, amelyek alkalmával minden növendék egyszerre volt a színpadon, keretbe foglalta az eltáncolt kilenc jelenetet, a díszletként szolgáló háttérképek, a gyönyörű jelmezek és a világítás pedig visszaadta a valódi és földöntúli világ kettősségét, a Giselle sejtelmességét.

A Balett Gála minden tanév kiemelt eseménye, így, mint minden évben, az idén is hatalmas munka előzte meg az előadást. Kovács-Bodó Zsuzsanna a tánc betanítása előtt kiválasztotta és összevágta a zenét, mind az öt csoport számára elkészítette a koreográfiát, és összeállította a díszletként is szolgáló háttérvetítés anyagát, a szép jelmezek pedig Faragó Maja és Kránitz Kriszta érdeme.

A mesternő érdeklődésünkre válaszolva elmondta: iskolájuk alapfokú oktatási intézmény, így nem a hivatásos képzés a feladata, ezért aki kedvet érez a baletthoz, annak helye van az öt tizenkét fős csoportja valamelyikében.

(Tamás Angéla)