Ugrás a tartalomra

Tusványos harminc

2019. július 31. szerda
Idén bemutatkozott Budapest Bornegyede is a szabadegyetemen
Tusványos harminc

Idén is képviseltette magát Budafok-Tétény Tusványoson, vagyis a harmincadik erdélyi tusnádfürdői szabadegyetem és diáktábor rendezvényein. A rendezvényen többek között részt vett Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester is.

Tusványos harminc  Tusványos harminc  Tusványos harminc

– A Tusványosi Szabadegyetem 30 éves. Idén huszonkilencedszer veszek részt rajta. Amikor nincs előadásom, akkor Sanyi barátommal endurózunk, azaz terepmotorral barangolunk a környező csodálatos hegyekben. Kedden délelőtt felkerestük az elhíresült úzvölgyi katonai temetőt is – mondta el lapunknak Karsay Ferenc polgármester. A kerület vezetője három előadáson is részt vett előadóként. Mint elmondta: szerdán a kedves témájával, a jégkoronggal kezdte a napot. Régi jó barátaival, Hudák Gáborral (szakmai igazgató, Ferencvárosi Torna Club), Zsoldos Péterrel (ügyvezető elnök, Központi Sportiskola), Nagy Attilával (ügyvezető igazgató, Székelyföldi Jégkorong Akadémia), Papp Előddel (vezetői tanácstag, Csíkszeredai Sportklub) sok érdeklődő előtt beszélgettek a magyar és a székely jégkorong jövőjéről. Aztán a Gazdaságélénkítés Budapesten – gazdagodó kerületek című előadásra kapott meghívást előadóként.

– A beszélgetés számomra is nagyon tanulságos volt, mert sok jó példát hallhattunk egymástól arra vonatkozóan, hogyan tudják az önkormányzatok és a vállalkozások egymás munkáját segíteni – emlékezett kerületünk polgármestere, aki a csütörtöki napon szintén előadóként szerepelt az Életünk a lakóhelyünk! című előadáson, ahol Kósa Lajos (kampányfőnök, Fidesz), Bagdy Gábor (főpolgármester-helyettes, Budapest), Kovács Péter (polgármester, Budapest XVI. kerület) társaságában beszélgetett a közelgő önkormányzati választásokról. A polgármester Bagdy Gáborral közösen bejelentette azt is, hogy a budafokiak örömére BMX-edzésre, illetve gördeszkázásra, görkorcsolyázásra alkalmas közparkot alakítanak ki a budafoki elágazás melletti területen, amelyet megkaptunk a BKV-tól.

Karsay Ferenc beszámolt arról is, hogy nézőként vett részt olimpiai bajnokaink, a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos és fia, Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia vezetőjének előadásán. Az eseményen részt vett Gyurta Dániel úszó és Kovács István ökölvívó is. Fontosnak tartotta, hogy az előadáson elhangzott: a sport a magyar kormány által kiemelten támogatott stratégiai ágazat, mert az emberi kultúra teljes jogú része. Kelet-Európában azonban az életszínvonal emelkedésével nem emelkedik azonos arányban az életminőség, ezen belül az egészségi állapot színvonala.

Tusványoson bemutatkozott a kerület úgy is, mint Budapest Bornegyede. Sok régi és új barát, ismerős jött megkóstolni a kerületi pincészetek borait, pezsgőit a Garamvári, a Katona, a Lics, a Törley és a Várszegi pincészetből. A vendégeket többek között Szepesfalvy Anna alpolgármester fogadta a kiváló nedűkkel. (VH)