Ugrás a tartalomra

Új év, tiszta lap

2016. január 05. kedd
Köztisztasági akciót hirdet Budafok-Tétény önkormányzata
Új év, tiszta lap

Az új év általában fogadalmakkal indul. Fontos azonban, hogy olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amiket hosszú távon is képesek vagyunk megtartani. Sokszor nincs is szükség gyökeres változtatásra, elég csupán a figyelmünket máshova fókuszálni és máris képesek leszünk hatékonyabbak, eredményesebbek lenni az élet különböző területein.

 

Hogy Budafok-Tétényben prioritás környezetünk megóvása, nem újdonság: Karsay Ferenc polgármester az elsők között csatlakozott Áder János klímavédelmi felhívásához, valamint évről évre egyre többen vesznek részt a „Te szedd!” országos szemétgyűjtési akcióban is. Nincs szükség országos akcióra ahhoz viszont, hogy kesztyűt ragadjunk és összeszedjük a mások által eldobált szemetet: a Balatoni út mentén a tél végére valóságos szeméttenger alakult ki, ezért az önkormányzat megállapodott az FKF Zrt.-vel, hogy besegít a Balatoni út melletti szemét eltakarításába. A takarítás a 7-es főút teljes vonalát – a Dózsa György úttól egészen a Panoráma kanyarig – érintette az úttest mindkét oldalán.

 

Az önkormányzat most meghirdetett köztisztasági akciójának számos eleme nem más, mint figyelemfelhívás azokra a már működő szolgáltatásokra, amelyek körülvesznek minket, sokszor azonban mégsem használjuk őket a mindennapokban, mert a berögzült szokásainktól nehezen tudunk megszabadulni. Például: ugyan a háztartások rendelkezésére állnak már a szelektív gyűjtésre alkalmas kék és sárga kukák – amelyek elméletileg elegendő helyet biztosítanak az ünnepek alatt megnövekedett mennyiségű háztartási hulladéknak is –, sokan mégis „megszokásból” a régi szelektív szigetek hűlt helyén hagyják a szemetet.

 

Az akció tartalmaz olyan új kezdeményezést is – mint például a buszmegállók, főutak környékének tisztán tartása –, ami remélhetőleg előbb-utóbb beivódik a köztudatba és önfenntartóvá válik: azaz eljutunk oda, hogy nem lesz szükség „szemétszedő napokra”, mert el sem fogjuk dobni a szemetet oda, ahova nem való.

 

Utópisztikus elképzelés lenne? Hiszünk benne, hogy nem lehetetlen. Hogy mit kell tennünk érte? Például éljünk az alábbi lehetőségekkel és megtapasztaljuk, hogy egy kis odafigyeléssel egy szebb, tisztább környezetben élhetünk.

 

1. Közterületek tisztán tartása

 

Látható, hogy a leggyakrabban a buszmegállók környékén és a főutak mentén dobálják el az emberek a szemetet, ami nem kis bosszúságot okoz az arra járóknak. A problémát megelőzendő első lépésként figyelemfelhívó táblákat helyezett ki az önkormányzat a 7-es főút mentén. „Ez NEM szemétlerakó hely. Tartsuk tisztán!” –  olvasható az öt táblán.

Kiemelten figyelünk mostantól a legforgalmasabb buszmegállóinkra is: a Magdolna utcai megállóban kollégáink naponta kétszer is összeszedik a szemetet, hogy kulturált körülmények között közlekedhessünk és tudatosítsuk az arra járókban: fontos, hogy mindannyian ügyeljünk a tisztaságra és ne szórjuk el a szemetet.

 

 

  1. Lakossági hulladékgyűjtő udvarok

 

Budapesten jelenleg 16 hulladékgyűjtő udvar működik, ahol a lakosság díjmentesen leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékot. A kerületben található hulladékudvar címe és telefonszáma:

Nagytétényi út 341-343.

06-30-414-2007

 

Nyitvatartása: hétfő-szombat: 8-20 óráig, vasárnap: zárva 

Mi a hulladékudvar? A lakossági hulladékudvarok szakképzett személyzet által működtetett, zárt hulladékátvevő helyek, ahol a háztartásokban keletkező veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint az újrahasznosítható hulladékokat veszik át ingyen:

 

  • papír: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italos karton (tetrapak) doboz (csak kimosva)
  • műanyag: hungarocell, PET palack és azok lecsavart kupakjai
  • színes és fehér üveg: italos, befőttes, parfümös
  • fémdoboz: üdítős, sörös, konzerves doboz

 

Veszélyes hulladékok, ill. veszélyes összetevőket tartalmazó hulladékok:

· elhasználódott háztartási gép: mosógép, hűtőgép, stb.

· elektronikai hulladék: számítástechnikai hulladék

· fénycsövek és világítótestek

· szárazelem

· használt sütőzsiradék és göngyölege

· fáradt olaj és göngyölege

· használt akkumulátor

 

Táblázat a hulladékudvarokban átvételre kerülő anyagokról

Új év, tiszta lap

Az alábbi hulladékokat díj ellenében veszik át:

 

Kerti zöldhulladék elhelyezése FKF logós zsákokban (Csak XVIII., és XXII. kerületi hulladékudvarainkban)

60 literes zsák ára: 195.-Ft/db

100 literes zsák ára: 235.-Ft/db

 

Építési törmelék elhelyezése FKF logós zsákokban (Csak XVIII. és XXII. kerületi hulladékudvarainkban)

Ára: 690.-Ft/db

 

Festékek és göngyölegeinek elhelyezése (Csak a XXII. kerületi hulladékudvarunkban)

Ára: 200.-Ft/kg

 

Lom elhelyezése (Csak a XXII. Kerületi hulladékudvarunkban)

Ára: 500.-Ft/m3

 

Autógumik elhelyezése (Csak a XXII. kerületi hulladékudvarunkban)

Ára: 500.-Ft/db

 

  1. Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

 

A szelektív gyűjtősziget tartályaiba az alábbi újrahasznosítható csomagolási hulladékfajtát lehet bedobni:

· papír – kék színű konténerbe

· műanyag és fém – sárga színű konténerbe

· fémdoboz és műanyag – szürke színű konténerbe

· fehér üveg – fehér színű konténerbe

· színes üveg – zöld színű konténerbe.

 

Szelektív gyűjtőszigetek a kerületben:

· Dunatelep-Dunafürdő ABC

· Hajó utca OMV kút mögött

· Nagytétényi út 162.

· Növény utca üdülőtelep

· Óhegy lakópark - Galga utca

· TESCO - Campona

· XXII. XIII. utca - XVI. utca

 

Szelektív gyűjtőszigetek a kerületben, ahol csak üveggyűjtő konténerek vannak:

· Nagytétényi út - Bartók Béla út

· Regényes utca - Arany János utca

· Nagytétényi út 149. szervizút

· Rózsakert utcai lakótelep, SPAR mögötti parkoló széle

 

A sárga és szürke színű konténerekben fém- és műanyaghulladék egyaránt elhelyezhető, azonban az ürítést követően az egybegyűjtött hulladékot különválasztják.

"TAPOSSA LAPOSRA!"- Kérjük Önöket, hogy az italos kartondobozokat, a műanyag PET palackokat és a fém dobozokat lapítsák össze, így több fér a konténerbe!

A konténerek ürítését az FKF Nonprofit Zrt. külön erre a célra rendszeresített célgépei végzik járatszerű formában. A begyűjtés külön-külön frakciónként történik, a hét meghatározott napjain. A begyűjtött hulladékot válogatás után újrahasznosítják.

 

  1. Zöldhulladék elszállítása

 

A 385/2014. kormányrendelet alapján 2016. január 1-jétől a zöldhulladékot – ha nem komposztáljuk – vagy zöldhulladék elkülönített gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényben, vagy biológiailag lebomló zsákban kell gyűjtenünk. Budapesten a zöldhulladék elszállítása továbbra is az FKF Zrt. által erre a célra rendszeresített, de január 1-től már biológiailag lebomló anyagból készült zsákokban történik.

A megmaradt zsákokat 2016. január 4. és március 31. között listaáron visszavásárolják a hulladékudvarokban (kerületünkben a Nagytétényi út 341-343. alatt) és az Ecseri úti ügyfélszolgálaton (Ecseri út 8-12.). A visszavásárláshoz nem szükséges blokk, illetve számla, mivel a zsák FKF logós.  

 

  1. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

 

A házhoz menő szelektív tartályok cseréjét az fkfzrt@fkf.hu email címen lehet kérni, amihez szükséges az FKF Zrt. által kiküldött számlán található vevőazonosító elküldése is.

 

Hasznos tudnivalók a szelektív gyűjtőtartályok használatáról:

 

Kék fedelű tartály: Ez a tartály újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) gyűjtésére alkalmas.

A dobozokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

 

Kérjük, NE dobjanak bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat!

 

Sárga fedelű tartály: Ez a tartály az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére alkalmas. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.

A műanyag flakonokat lapítva kell a kukába helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

 

Kérjük, NE dobjanak bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

 

További információ: www.fkf.hu