Ugrás a tartalomra

Új hangszerek állami támogatásból

2018. november 07. szerda
Szabó Dénes és Szabó Vencel elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat
Új hangszerek  állami támogatásból

Új hangszerek  állami támogatásbólKerületünk két ifjú zenésznövendéke, Szabó Dénes és Szabó Vencel a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban részesült október 5-én. Az ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) képviseletében Kisgyőri Roland, az Emmi Esélyteremtési Főosztályának vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatójával, Mészáros Karinával átadták az emléklapokat az ösztöndíjasoknak. A Nemzeti Tehetség Program keretén belül kiírt pályázat nyertesei, köztük általános és középiskolai tanulók is, segítséget kapnak ahhoz, hogy tehetségük kibontakozhasson.

A két fiú édesapja, Szabó János lapunknak elmondta: a pályázatban a 2017/2018-as tanév országos tanulmányi versenyein elért eredményeket is fel kellett tüntetni, amely azért nem okozott gondot, mert gyerekei szerencsére igen sikeres évet zártak. Dénes a XV. Országos Friss Antal Gordonkaversenyen I. helyezést ért el és a verseny Nagydíját is megkapta, míg Vencel a XIV. Országos Lubik Imre Trombitaversenyen lett I. helyezett, és különdíjasként elnyerte a fődíjat is.
A két fiú együtt is sikeresen muzsikált: kamarazenében a IX. Országos Czidra László Furulyaversenyen és a XIII. Országos Alba Regia Kamarazene Versenyen is I. helyezettek lettek. Dénes, aki két Banda Ede-csellóversenyt megnyert már, ezen a programon egy másik kamaracsoporttal III. díjat kapott. Mindkét fiú a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendéke, ahol Dénest Belej Ferenc, Vencelt édesapja tanítja.
Arra a kérdésre, hogy a kapott támogatást mire fordítják, az édesapa válaszolt. Elmondta, hogy hangszervásárlásra használják fel az ösztöndíjat. Vencelnek egy Bach-trombitát vásárolnak, Dénes pedig egy érdi mester által készített gordonkát kap majd. (Tamás Angéla)