Ugrás a tartalomra

Új rapstílussal jelentkezik az Animal Cannibals

2017. április 28. péntek
Free Style Rap versenyt is tartanak a Cziffra Központban
Új rapstílussal jelentkezik az Animal Cannibals

Csütörtökön mutatja be legújabb videoklipjét az Animal Cannibals. A premier érdekessége, hogy a klip – témáját és szóhasználatát tekintve is – megpróbál nagyon aktuális és iránymutató lenni. Az 1989-ben alakult rap/hip-hop csapat két tagja, Qka MC és Ricsipí folyamatosan figyeli, milyen a világban a „raphelyzet”. Ricsipí, aki kérdéseinkre is válaszolt, elmondta: szeretnének lépést tartani a nemzetközi mezőnnyel, ezért most villámgyorsan reagáltak az USA-ban nemrég elindult új rapstílusra, és Nemér című legújabb dalukkal erre próbálnak rímelni.

– Minden lemezükön tizenkilenc szám van. Véletlen lenne?

– Amikor 1990-ben elkészítettük az első amatőr demókazettánkat, tizenkilenc dal töltötte ki a hatvan percet, így öt éven át minden kiadott kazettánkra ennyit vettünk fel. Talán a hagyomány megőrzése miatt és azért, hogy az emberek tényleg kapjanak valamit a pénzükért, a mai napig megmaradtunk a 19-nél.

– A szöveget és a zenét is saját maguk írják?

– A szöveget természetesen igen, a zenéhez viszont segítséget kapunk Deseő Balázstól. Mi megírjuk nagyjából hetvenszázalékosra, és utána Balázsnál kapja meg a végleges formáját.

– Freestyle-ozz és nyerj! – olvasható a Cziffra Központ plakátján. Milyen lehetőséget kínálnak a vállalkozó szellemű rajongóknak?

– A rap klasszikus formája az előre megírt szöveg, de ahogy a jazz, a rap is elbírja az improvizációt, a szövegrögtönzést. Évek óta tartunk ilyen versenyeket, próbáljuk a fiatalokat közelebb hozni ehhez a nagyon kreatív műfajhoz, megszerettetni velük a rappelést. Nem mindenki jó freestyle-os, aki egyébként jól rappel, mert ez más gondolkodást igényel. Nem könnyű dolog rögtönözve, rímekbe szedve rappelni.

– Hogyan zajlik a Freestyle Rap verseny?

– Többnyire évente egyszer, augusztusban rendezzük meg, de idén sajnos elmarad a szokásos helyszínen, ezért is örülünk annak, hogy most Nagytétényben, a Cziffra Központban megtarthatjuk április 28-án. Általában egy gyors rostálás után összesorsolunk két jelentkezőt, akik az adott témáról harminc-negyvenöt másodperc alatt rímekbe szedve kifejtik a gondolataikat. A zsűri kiválasztja, melyikük a jobb, és az az ember mehet tovább a döntőig. Előzetesen is lehet jelentkezni a szervezőknél, de aki a helyszínen menet közben kap kedvet hozzá, az is részt vehet a versenyen.

(Tamás Angéla)