Ugrás a tartalomra

A Kolonics iskola olimpiai napjának vendége volt Cseh László és Bernek Péter úszó, valamint Kiss Gergely vízipólós

2016. január 20. szerda
Az Év sportolójával készített interjút a Városházi Híradó.
A Kolonics iskola olimpiai napjának vendége volt Cseh László és Bernek Péter úszó, valamint Kiss Gergely vízipólós

Egy megfiatalodott, boldogságban úszó úszót láthattunk a Nemzeti Színház színpadán az elmúlt hét közepén, aki rövid monológot mondott, miután átvette az Év sportolója díjat jelképező bronzszobrocskát. Cseh László tavalyi teljesítménye alapján, egy évtized után lett ismét a férfi sportolók között a legjobb Magyarországon, és így bizakodva készülhet az olimpiára. A többszörös világbajnok és olimpiai érmes úszó meghívást kapott a budafoki Kolonics iskola olimpiai napjára Bernek Péter úszó és Kiss Gergely vízipólós társával együtt.

– Amikor tavaly klubot és edzőt váltottam, azt mondtam, hogy olimpiai bajnok akarok lenni. A világbajnoki arany ebben a hitemben meg is erősít – mondta a gálán a Nemzeti színpadán. „Fellépése” után nem sokkal ezt ki is fejtette lapunknak bővebben:

– A váltás nagyon jót tett nekem, megmutathattam, hogy mire vagyok még képes harmincévesen, hogy még mindig a világ élvonalába tartozom. 2015-ös eredményeim felülmúlták reményeimet, de úgy látszik, beérett a rengeteg munka. Régi-új edzőmnek, Plagányi Zsoltnak sokat köszönhetek.

– S úgy hallottuk, hogy még valakinek…

– Diának, a feleségemnek, aki még boldogabbá tette a tavalyi évemet. A házasság lelkileg megerősített, igazi társai vagyunk egymásnak. Azt hiszem, nélküle nem ment volna ez a megújulás, és akkor talán a siker is elmarad.

– Bízunk benne, hogy a siker folytatódik ebben az évben is. Mennyire van közel vagy messze a riói olimpia?

– Egyre közelebb van, az a fél év hamar elszáll. Májusban pedig lesz még egy Európa-bajnokság is, amire szintén készülök. Rio de Janeiróban egyértelműen az aranyérem a célom, ezért kelek mindennap hajnalban és úszom le a sok-sok kilométert.

– Ki lesz a legnagyobb ellenfele az olimpián?

– Valószínűleg Michael Phelps most is. Athén, Peking és London, a bronz- és az ezüstérmek után, remélem, negyedik olimpiámon végre az aranyérmet is begyűjthetem. 

– Mit üzem a budafoki diákoknak, úszóknak, sportolóknak?

– Azt, hogy soha ne adják fel! S ha keményen dolgoznak, meglesz a siker, ezt az én példám is bizonyítja. Kitartónak kell lenni minden sportágban, mert az eredmények nem jönnek maguktól.

– Rio után milyen tervei vannak?

– A legfontosabb, hogy családot alapítsak. Még boldogabbak lennénk a feleségemmel, ha már egy-két gyerek ott rohangálna körülöttünk… (Temesi László)


Az olimpiai napon készített fotókat képgalériánkban tekinthetik meg.