Ugrás a tartalomra

Ünnep az ünnepben

2016. október 17. hétfő
Nemes Lászlót kiváló koncerttel és különleges ajándék karmesteri pálcával köszöntötte a Klauzál Házban a Dohnányi zenekar és a kerület vezetősége
Ünnep az ünnepben

Remek zenei programmal lepte meg zeneszerető közönségét a bérletes koncertsorozat első hangversenyén a Budafoki Dohnányi Zenekar. A Klauzál Ház Bujtor István színháztermében a Zene világnapját megelőző estén tartott zenekari előadás első részében 

Az évadnyitó hangversenyen a közönséget a zenekari művészei, Hollerung Gábor karmester, Liszt-díjas érdemes művész és Harsányi Helina koncertmester nevében Zelinka Tamás üdvözölte, a koncert díszvendégét, a Budafoki Dohnányi Zenekar megalapítóját, egykori karnagyát, Nemes Lászlót pedig Karsay Ferenc polgármester köszöntötte.

A kerület vezetője 80. születésnapja alkalmából gratulált a ma is aktív zenepedagógusnak, aki megteremtette a magyar zeneoktatás, a képzőművészet, valamint a színművészet komplex oktatási hátterét. Megköszönte, hogy létrehozta és harminc éven át igazgatta a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolát, majd az alpolgármesterekkel karöltve egy különleges karmesteri pálcát nyújtott át neki emlékül.

A koncert második felében Saint-Saën I. szimfóniáját játszotta a zenekar Hollerung Gábor vezényletével, aki a darab elhangzása után Nemes Lászlóhoz intézett szavaival szakította félbe a szűnni nem akaró tapsot.

– Ez az ünnepi, egyfajta beteljesítő zene ragyogja be azt az életpályát, amelyen végigmentél. Büszke lehetsz arra, amit elértél és véghezvittél, arra a zenekarra is, amely itt áll előtted, mert ez a te gyermeked, szüleményed, küzdelmed és bátorságod. Neked köszönhető, hogy a Dohnányi zenekar ma az ország egyik vezető együttese, de mi annál többet nem tehetünk, mint hogy zenélünk neked – köszönte meg a Liszt-díjas karmester Nemes László munkáját, majd átadott a zenetanárnak egy üveglapra gravírozott zenekari fotót.

A nagy sikerű, emlékezetes koncertet az ünnepelt által nagyon szeretett és többször is vezényelt Bizet-mű, Az arles-i lány II. szvit – Farandole zárta.

(Tamás Angéla)