Ugrás a tartalomra

Ünnepség a Donát-hegyen a Nemzeti Összetartozás Napján

2016. június 06. hétfő
A Baross Gábor Telepi Polgári Kör szervezésében emlékeztek a 96 évvel ezelőtti békediktátumra
Ünnepség a Donát-hegyen a Nemzeti Összetartozás Napján

Itt, a „kerület gyöngyszemeként” emlegetett Donát-hegyen Pelikán Imre bácsinak és segítőinek köszönhetően az ország talán legszebb Trianon-emlékműve található – mondta Sztavropulosz Szotiriszné, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör elnöke a Nemzeti Összetartozás napi megemlékezésen.  A rendezvényen megjelentek meghallgathatták a Magyar Hiszekegy-et Ambrus Károly előadásában tárogatón, majd Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára mondott ünnepi beszédet.

„Olyan emlékmű ez, mely múltunk azon eseményére emlékeztet, melyről csak veszteségekben beszélhetünk. Diktátum volt ez, rémes színjáték, s hiába volt minden, a nagyhatalmak már eldöntött tényként kezelték az ország szétszabdalását, a nemzetiségek ugrásra készen álltak, hogy elvegyenek tőlünk mindent, amit csak lehet. Amit pedig nem lehetett elvenni, azt igyekeztek tönkretenni, elpusztítani, hogy semmi ne maradjon. Csak olyan nemzet volt képes ezt túlélni, mely erős akarattal, szabadságszeretettel, kemény elszántsággal rendelkezik.” – mondta Monostoriné Szeleczky Gabriella. „Ezért kell ma emlékeznünk itt a Donát-hegyen, mert emlékeinket nem vehetik el, nem pusztíthatják el, hazaszeretetünk így őrzi meg magyarságunkat, éljünk bárhol is a világon, vagy itt Baross Gábor-telepen.” – zárta beszédét a megemlékezés főszónoka.

Pollák Miklós tanár előadásában elhangzott a „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország” című dal.

Az önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester és Sebes Gábor, a körzet képviselője vett részt az ünnepségen.

Az emlékműn elhelyezték a Budafok-Tétény Bp. XXII. kerületi Önkormányzat és a Baross Gábor Általános Iskola, a Nagytétényi Polgári Kör és a Baross Gábor Telepi Polgári Kör koszorúit és a részt vevők virágait. Végül a megemlékezés végén Sisak András tanár úr vezényletével a jelenlévők közösen elénekelték a Szózatot.