Ugrás a tartalomra

Úszik, fut és kerékpározik a rózsakerti diák

2018. január 08. hétfő
Gulyás Szilveszter az úszást tartja fő sportágának, de a futásban, a kerékpározásban, illetve triatlonosként eredményesen versenyez
Úszik, fut és kerékpározik a rózsakerti diák

A fiatal élsportolók csapatát az idei év egyik meghívottjaként Gulyás Szilveszter is erősítette a Futafokon, aki annak ellenére az úszást tartja fő sportágának, hogy a futás-úszás-kerékpározás variációiból álló összeállítások bármelyikén eredményesen versenyzik. 

A Budafóka SE úszója kérdésünkre válaszolva elmesélte, hogy pillangózni szeret a legjobban, mert szerinte ebben az úszásnemben kell a legkevesebb szabályt betartani, hiszen csak a delfinlábra kell figyelni, utána meg már jön a többi. Egyelőre a váltóversenyeken érzi magát a legsikeresebbnek, és leginkább a vegyes váltót kedveli, mert ott kedvére pillangózhat. 

Tavaly Wiener Neustadtban, a nemzetközi úszóversenyen váltójuk aranyérmet szerzett, Székesfehérváron és Százhalombattán első, illetve második helyet. A tizenhárom éves fiatalember legutóbb a kerületi úszóversenyen bizonyított, ahol 100 méter pillangóban a II., 100 méter mellúszásban a III. helyet szerezte meg.  

Szilveszter az úszás mellett a Budapesti Diákolimpiáknak is állandó résztvevője. Triatlonosként eddig még minden versenye végén felállhatott a dobogóra, és a duatlon, a kéttusa, valamint az aquatlon viadalokon is többnyire megszerezte az első három hely valamelyikét. Édesapja szerint azonban elsősorban a biciklizésben „istenadta tehetség”, amit az is bizonyít, hogy a tavalyi országúti kerékpárvrerseny országos döntőjén (diákolimpia) abszolút első helyet szerzett: egyéni időfutamban, mezőnyversenyen és összetettben is aranyérmes lett.

Ebben a tanévben azonban a sporttal párhuzamosan a továbbtanulásra is erősen koncentrál a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója. Építészmérnöknek készül, távlati tervei között a Műegyetem szerepel, a következő néhány tanévet azonban a Lónyai Utcai Református Gimnáziumban vagy a Szent II. János Pál Gimnáziumban képzeli el. Elmondása szerint lelkiismeretesen készül a január 20-án rá váró központi felvételi vizsgára: az iskolai előkészítő keretében hetente megold egy-egy matematikai, illetve anyanyelvi feladatsort, és otthon, édesanyjával megbeszélve a feladatokat, ugyanennyit.
Az ifjú úszó az idei Futafokon nem futott, mert – ahogy fogalmazott – már túl hosszú számára ez a táv, és díjat sem adott át, mert nagyközönség előtt nem nagyon szeret szerepelni. Nevetve tette hozzá, hogy azért is jó az úszás, mert a medencében nincs szem előtt, és a vízben nem hall semmit. 

A sportoló szerint ez a futóverseny remek lehetőség a közösségépítésre. Ő is boldogan eljön minden évben, mert rengeteg az ismerős. A kerület összes iskolájából érkeznek gyerekek és tanárok, így jókat lehet beszélgetni azokkal is, akikkel máskor nem nagyon találkozik.

A Futafok sikere annak is köszönhető, hogy az örömteli sportolást és a közös együttlétet évek alatt sokan, sokféleképpen támogatták. Ezért köszönet illeti mindazokat, akik ezt a rendezvényt az idén, az elmúlt években vagy akár évek óta folyamatosan bármilyen módon –  értékes ajándékokkal, étellel-itallal, eszközökkel és munkájukkal – segítették. 

A szervezők a továbbiakban is számítanak támogatóik közreműködésére, és ezúton kívánnak mindnyájuknak áldott, békés karácsonyt! (Tamás Angéla)