Ugrás a tartalomra

Utánpótlás-nevelés felsőfokon

2018. augusztus 29. szerda
Közel tizenöt éve, hogy öt szakosztállyal megalakult a Kerület napján Zakariás-díjjal kitüntetett Budafóka XXII. SE
Utánpótlás-nevelés felsőfokon

A Budafóka XXII. SE az új uszoda megnyitásával egy időben jött létre azzal a céllal, hogy a műszaki és technikai feltételek javulásával, fiatal edzők alkalmazásával a gyerekek magasabb szinten versenyezhessenek, és bekapcsolódhassanak a magyar úszó-, valamint vízilabdasport, szinkronúszás, görkorcsolya utánpótlás-nevelési programjaiba. A klub sikeres működését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az egyesület 2005 januárjában felvételt nyert a Magyar Vízilabda-szövetség és a Magyar Úszószövetség tagjai közé. Az egyesület elnökével, Bodnár Tamás uszodavezetővel a szakosztályok működéséről és az eredményekről beszélgettünk.

– Milyen szakosztályok működnek az egyesület égisze alatt?
– Az öt szakosztályból négy a mai napig megmaradt. A görkorcsolya tömegsportszinten működik, tanév közben a rózsakerti iskolában zajlik az oktatás, nyáron pedig táboroznak a résztvevők. Ügyesen fejlődő sportágunk a szinkronúszás, amelyből eleinte csak bemutatókat tartottunk, de ma már komolyabban tudnak készülni a gyerekek, így bajnokságokon is indulnak. A vízilabdások idén az Országos Gyermek- és a Dunántúli Vízilabda Liga bajnokságaiban, három korcsoportban indultak, és a legjobb eredményük egy negyedik hely volt. Sajnos az uszoda szűk kapacitása miatt csak két-három korosztállyal tudunk foglalkozni.
– Az úszó szakosztályról eddig még nem is beszéltünk.
– Horváth Tamás vezetőedző irányítása mellett az a legsikeresebb. Az utóbbi tíz évben az úszó szakosztály számtalan magyar bajnoki címet, valamint országos csúcsot tudhat magáénak, és válogatott úszóik révén szép nemzetközi sikereket könyvelhet el. Az egyesületi rangsorban a Fókák rendre a legjobb tíz között végeznek. A legkiválóbb budafoki úszók nevét már országszerte, sőt a nemzetközi „vizekben” is ismerik. Az utóbbi két év igazán gazdag volt sikerekben: 2016-ban Székelyi Dániel az Eb-n bronzérmet szerzett nyíltvízi úszásban a felnőttversenyen, Márton Richárd kijutott az olimpiára (Rio de Janeiro), és az ő nevéhez fűződnek a junior Eb- és junior vb-aranyak is, plusz egy junior világcsúcs a 4x200 m gyorsváltóval. 2017-ben a fiatalabb korosztályból Zombori Gábor az EYOF és CECJM versenyeken szereplő korosztályos válogatott legjobb fiú úszója lett, Galyassy Szilárd nyíltvízi úszásban a Junior Eb-n egyéniben arany-, csapatban ezüstérmet szerzett, és decemberben a Budafóka elnyerte „A hónap műhelye” címet, amely elismerés az egyesületben folyó kiváló szakmai munkáért kapható.
– Nevelődik már az utánpótlás?
– Lukács Zsuzsa vezetésével a középső csoport is szép eredményeket ért el, és Lukács Éva irányítása mellett a legkisebb versenyzőkkel sem vallottunk szégyent, úgyhogy rendben mennek a dolgok. (Tamás Angéla)