Ugrás a tartalomra

V. Tétény Vezér Napja

2018. december 04. kedd
A Nagytétényi Polgári Kör ötödik alkalommal szervezte meg a Tétény Vezér Napja elnevezésű rendezvényét.
V. Tétény Vezér Napja

A Szelmann Ház kertjében felállított hatalmas jurta fogadta a látogatókat november 17-én, az ötödik alkalommal megrendezett Tétény vezér napján. A színházteremben az ünnepélyes megnyitót követően megelevenedett „Emese álma” a Pro Urbe díjas Üllő Vezér Hagyományőrző Egyesület előadásában. Az élőképes előadásban a honfoglalás legfontosabb pillanatait játszották el a szereplők. Telt házas volt Bánhegyi Ferenc történelemtanár Tétény vezértől Trianonig című előadása. Az izgalmas vetített prezentációban az ezer év történelmének dicsőségéről, keserűségéről és reményéről beszélt az előadó.
Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke elmondta, hogy öt évvel ezelőtt azért hozták létre a Tétény vezér napot, mert tudomására jutott a körnek, hogy a hét vezér közül Töhötömnek itt, Tétényben volt a téli szállása. Hozzátette, hogy a sváb gyökerek ápolása mellett kötelessége a közösségnek honfoglaló ősünk emlékének megőrzése ilyen rendezvényekkel.
A nap folyamán a télikertben kézműves-foglalkozás várta az érdeklődőket. Szabó Mária segítségével a gyerekek honfoglaláskori jelképeket készíthettek nemezből, mint ahogy Vámos Károly bőrműves asztalánál is, csak más alapanyagból. Vinczéné Lőrincz Ágnes kerámiaművész agyagból formált edényeket, apróbb tárgyakat, melyeket a gyerekek gyorsan lemásoltak. A Kőbányai Élőközösség korhű jurta és ruhák bemutatásával repítette vissza a közönséget a honfoglalás korába. A falu kemencéjében háromszáz lepényt sütöttek, ami egytől egyig elfogyott. A kerti üstben főtt a „Hun Királyi Áldos”, ami szürkemarhából, kölessel, nyolc honfoglaláskori fűszerrel ízesítve készült. (Viszkocsil Dóra)