Ugrás a tartalomra

Vakáció biztonságban

2019. május 16. csütörtök
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tanácsai a vakáció idejére.
Vakáció biztonságban

Vakáció. Ez a szó hamarosan valamennyi iskolai osztály táblájára felkerül, hirdetve a nyári szünetet, amely minden diák számára egyet jelent a kikapcsolódással és a kalandokkal. A nyári időszakban sok család indul hosszabb vagy rövidebb útra, hogy az eltelt időszak fáradalmait a megérdemelt nyári szabadsággal pihenje ki. Sokan csak rövidebb autós kirándulásokat tesznek, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre jelentősebb számban veszik igénybe az autót a külföldre történő utazások során is.

Annak érdekében, hogy a nyári vakáció, és a családdal együtt töltött szabadság mindenki számára egyaránt pozitív élmény legyen, a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel az autóval útnak indulók figyelmét:

  • A leggondosabban előkészített nyaralás is meghiúsulhat, ha az utazáshoz szükséges okmányok érvényessége nem megfelelő, ezért indulás előtt fordítsunk kiemelt figyelmet mind a saját, mind járművünk okmányainak érvényességére. Sok esetben évente csak egyszer kerül elő, de a „Schengeni- övezeten” kívülre utazók indulás előtt ellenőrizzék útleveleik érvényességét is.
  • Egy esetleges baleset miatt keletkezett kár érzékenyen érintheti a nyaralásra szánt családi költségvetést, ezért elindulás előtt javasolt a meglévő biztosítások érvényességének ellenőrzése, és akár egy kiegészítő balesetbiztosítást megkötése is.
  • Az idejében megkötött assistance biztosításoknak legfőképp a külföldön bekövetkezett közlekedési balesetek, vagy műszaki meghibásodások esetén vehetik hasznát a gépjárművel utazók.
  • A közúti közlekedés szabályai országonként kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek a hazai KRESZ-től, ezért indulás előtt a célország tekintetében érdemes előre tudakozódni például a sebességhatárok, a parkolással kapcsolatos korlátozások, vagy a behajtási övezetek tekintetében.
  • Az utazáshoz szükséges csomagokat elsősorban a gépjármű csomagtartójában szállítsuk. Amennyiben ennek kapacitása nem elég, használjunk zárható tetőcsomagtartót. A gépjármű utasterében kizárólag a legszükségesebb tárgyakat helyezzük el. Gondoljunk arra, hogy egy hirtelen fékezés, vagy egy nagyobb baleset során az utastérben lévő tárgyak a rájuk ható erők következtében akár súlyos sérüléseket is okozhatnak.
  • A szerencsésebb házikedvencek is a családdal tarthatnak a kirándulásokon, ezért az ő biztonságukról se feledkezzünk meg. A kisebb testű kutyákat az erre rendszeresített ülésekben helyezhetjük el, míg nagyobb társaikat a már könnyen beszerezhető „kutya biztonsági övvel” célszerű rögzíteni mind a saját, mind négylábú barátaink biztonságáért.
  • Őrizetlenül hagyott járműben se kisgyermeket, se állatokat ne hagyjunk még rövid időre se, ugyanis ez számos veszély forrása lehet.
  • A nyári hőség, a torlódásokban való veszteglés megviseli az emberi szervezetet, ezért minden utunk során gondoskodjunk kellő mennyiségű hűtött, alkoholmentes, lehetőleg szénsav és cukor nélküli folyadékról, melyet az autó utasterében gondosan rögzítve, de könnyen hozzáférhető módon helyezzünk el.

Ne feledjük, hogy a balesetek leghatékonyabb megelőzési módja a körültekintés, a türelem, és a másokra való odafigyelés.

Vakáció biztonságban