Ugrás a tartalomra

"Van képünk hozzá" - Videónk is: Frissítve!

2017. november 06. hétfő
Irodalomról is szól a budafoki könyvtár fotókiállítása. A megnyitón a könyvtár vezetője, Varga Mónika bemutatta Szabó Vencelt, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola 2. évfolyamos trombita szakos tanulóját.
"Van képünk hozzá" - Videónk is: Frissítve!

Az irodalom és képalkotás forrt össze egységgé azon a tárlaton, amelyet a budafoki könyvtárban nyitottak meg október 6-án. Az Országos Könyvtári Napok programsorozat részeként megrendezett kiállítás immár hagyományosnak mondható, hiszen harmadik alkalommal hozták el egy-egy vershez vagy prózához választott fényképeiket a Budafoki Fotóklub tagjai. Az Arany János, József Attila vagy Zelk Zoltán költeményeihez, prózarészletekhez, illetve aforizmákhoz társított fotókról és alkotóiról Hegedűs Sándor újságíró mondta el gondolatait.

Beszédében kitért az amatőr és hivatásos művészek közti különbségre, amely szerinte nem abban nyilvánul meg, hogy a művésziskolák sorával igazolja hozzáértését, hanem alkotásaiban. A fotóművészet művészetként való elfogadását és tanítását csak a huszadik század elején kezdték el, azonban a fotózás mára mégis populárissá vált. Sokak zsebében ott lapul egy olyan mobiltelefon, amellyel remek képeket lehet készíteni, mégsem az a fotóművész, aki akár kiváló minőségben is, lefényképez egy-egy helyszínt, eseményt, mozzanatot vagy élethelyzetet, hanem aki fotóit megtölti tartalommal, gondolatisággal, megragadja a megfelelő pillanatot. A lakások szinte mindegyikében hozzáférhető egy számítógép az összes betűvel a billentyűzeten, mégsem lesz mindenkiből Nobel-díjas író, pedig ehhez minden eszköz a rendelkezésére áll. A technika csak segítséget nyújt az alkotónak, de nem helyettesíti őt.

Hegedűs Sándor kiemelte: a könyvtárban látható hat fotográfus, Hell Ferenc, Kugler Ferenc, Németh Gyula, Pató Ferenc, Szalai Sándor és a klub vezetője, dr. Vankó András fotográfusok képei közül azokat, amelyek szívéhez a legközelebb állnak, és felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy feltétlenül olvassák el a fotográfiákhoz tartozó irodalmi idézeteket.

A megnyitón a könyvtár vezetője, Varga Mónika bemutatta Szabó Vencelt, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola 2. évfolyamos trombita szakos tanulóját (tanára: Szabó János), aki egy hattagú, neves művészekből álló, nemzetközi zsűri döntése alapján a legfiatalabbak korcsoportjában, A kategóriában I. helyezést ért el a szeptember 25. és 29. között Vácon megrendezett II. Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen. Az ő előadásában hangzott el Telemann Allegretto és James Hook Sonata No1. I. tétel című műve, melyeket Bartáné Dankó Éva kísért zongorán.

(Tamás Angéla)

Friss információ, hogy a kiállítást a nagy érdeklődésre való tekintettel november 18-áig meghosszabbították. A fényképeket a Kossuth Lajos utca 30. szám alatt tekinthetik meg a könyvtár nyitvatartási idejében. (budafokteteny.hu)

A Promontor TV összeállítása: