Ugrás a tartalomra

Vári Attila újra világbajnok lett

2017. augusztus 31. csütörtök
„A FINA masters-világbajnokságon mindent átéltem, amit profi játékosként”
Vári Attila újra világbajnok lett

Vári Attila újra világbajnok lett Vári Attila kétszeres olimpiai és világbajnok vízipólós kétszeres apaként végre meg tudta mutatni gyermekeinek, hogy annak idején kikkel érte el világraszóló sikereit. S megint a világ tetejére jutott az augusztusi budapesti FINA masters-világbajnokságon, a Millennium nevű csapattal világbajnok lett a negyven plusz kategóriában.

A Budatétényben élő sportember szívesen emlékezik újabb sikerére:

– Nagy élmény volt ilyen lelkes közönség előtt – mindig telt ház volt – újabb aranyérmet nyerni. Fantasztikus volt ez az egész hét, nemcsak a lelkes szurkolás, hanem győzelmeink miatt is. A legfelemelőbb azonban mégiscsak az volt, hogy egyébként szintén sportoló gyermekeim láthatták azt a csapatot játszani, amelyikkel évekkel, sőt évtizedekkel korábban sikereket értem el a világversenyeken. Mert piciként is sok meccsen láthattak engem, de ezekre már nem emlékezhetnek annyira.

– Mit szóltak, amikor most már tíz- és tizennégy évesen láthatták édesapjukat a többi legendával a medencében, illetve a dobogó legtetején a Hajós Alfréd Uszodában?

– Roppant büszkék voltak, nagyon élvezték az egész világbajnokság hangulatát, különben ott voltak a vizes vébén is.

– Élvezhették is a masterst, hiszen mindig nyertek…

– Valóban, öt mérkőzésen öt győzelmet arattunk, a gólarányunk is imponáló lett, 97-22. A döntőben pedig 16-3-ra vertük az orosz csapatot.

– Ilyen könnyűek voltak az ellenfelek?

– A kívülállónak így tűnhet, hiszen a török együttest 22-5-re, az olaszt 24-5-re, az amerikait 16-1-re, s a magyar Oázist a legszorosabban, 19-8-ra győztük le a döntő előtt. A vízben azért nagy csaták zajlottak a látszat ellenére.

– Mégis minek köszönhető ez a fölényes győzelem?

– A miénk volt a legjobb összetételű gárda, sok régi nagy harcossal, fizikálisan is jobban bírtuk, mint ellenfeleink. Mi hatéves korunk óta együtt játszottunk évtizedeken át, ismerjük egymás mozdulatait, gondolatait, és ami még nagyon fontos a sikerhez, barátok maradtunk mindvégig, a csapatért és egymásért mindent megtettünk, megteszünk.

– Milyen érzés volt több év kihagyás után újra medencébe szállni?

– Szenzációs! Amikor felnéztem a lelátóra és láttam, hogy ennyi ember szurkol nekünk, ennyi ember szeret még mindig bennünket, ez igen nagy erőt adott nekem és társaimnak. Egyszerűen újra megéltem mindent, amit profi játékosként.

(Temesi)


Nyitókép: Vári Attila Karsay Ferenc polgármestert is meghívta a döntőre a Hajós Alfréd Uszodába