Ugrás a tartalomra

Városi tájképek és jazz

2019. augusztus 15. csütörtök
Festészet, zene és gasztronómia a Záborszkyban
Városi tájképek és jazz

Az augusztusi Pincejáraton ismét előtérbe került a gasztronómia, amely kifejezés – tévedés ne essék – nem a főzés tudományát, hanem az étel és kultúra összefüggésének művészetét foglalja magába. Különleges élményben részesült az, aki a szépen megterített asztalra elegánsan felszolgált ételkölteményt és a hozzá illő bort képzőművészeti kiállítás és igényes muzsika társaságában fogyaszthatta el a Záborszky Kúria Borvárosában. A borkóstolón Várhelyi Csilla olajfestményei és vizes tájképei, valamint Várhelyi Diána jazz-zongorista játéka szolgáltatta a „hátteret”.

Városi tájképek és jazzA festőművész a jelenkor problémáit feszegeti: olajfestményein korunk jellegzetes pillanatait örökíti meg, tükröt tartva a digitális kor arcának, akvarelljein pedig – ahogy a nagy pesti árvízről készült alkotásán is – természeti környezetet, jelenségeket ábrázol, rendszerint emberalakokkal a háttérben.

Várhelyi Csilla elmondta lapunknak, hogy kisfia növekedésével egy időben új dimenzióba lép képeivel, művészetével elsősorban a családi életre fókuszál. Hozzátette: a téma változatlan, de egy ideje nemcsak mint kívülálló vagy tanár szemléli a gyerekek és a technikai eszközök kapcsolatát, hanem szülőként is. Kisfia szeptemberben lesz kétéves, a televízió és a mobiltelefon azonban már az ő életében is jelen van.

– A gyerekeket nem lehet és nem is szabad elzárni az őket körülvevő világtól, de fontos megtalálni az egészséges egyensúlyt. Az életem mindennapjaiban zajló eseményeket, jelenségeket naplószerűen vezetem, és azt tervezem, hogy a történésekből egyet-egyet kiemelve képeimen is feldolgozom azokat. Éveken átívelő sorozaton gondolkodom – mesélte a festőművész, aki nem először állít ki a Záborszky Kúriában. Az Artér Művészeti Egyesület tagjaként már részt vett itt egy csoportos tárlaton, de láthattuk munkáit a Budafoki Könyvtárban és a Cziffra Központban is.

– Egyik legkülönlegesebb élményemnek tartom a tavalyi borfesztivált, amelyre a Pál utcai fiúk szereplőiből készítettem térinstallációt – árulta el a 2015-ben a Hónap művészének választott és a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában rajzot és művészettörténetet angolul is tanító művésztanár.

(Tamás Angéla)