Ugrás a tartalomra

Vásár és korcsolya

2016. december 01. csütörtök
Jégpálya, adventi vásár és karácsonyfa is várja a budafok-tétényieket a Piac téren
Vásár és korcsolya

Hétvégén elkezdődött az adventi időszak, melynek jegyében december elsején a Szomszédok Piaca előtti téren is elindul az ünnepvárás a 450 négyzetméteres jégpálya megnyitásával és a Makám együttes koncertjével. A karácsonyt megelőző napokban – nem csak a hétvégéken – délután öt órakor színes programok várják Budafok-Tétény lakosait. E hét péntekén az Árpád utcai iskola Dance is my life tánccsoportjának előadására kerül sor, szombaton a Katapult Kamarakórus ad karácsonyi koncertet, vasárnap pedig a Majorka Színház Karácsony a világ körül című gyermekelőadását nézhetik meg az érdeklődők.

Budafok-Tétény korcsolyapályáját hivatalosan elsején, délután négy órakor avatja fel Karsay Ferenc polgármester, aki együtt korcsolyázik majd a meghívott óvodásokkal. A kerületiek ötszáz forintért korizhatnak, de az önkormányzat különböző kedvezményeket biztosít a gyerekcsoportoknak és a nyugdíjasoknak. A kerületiek havonta egyszer ingyen is igénybe vehetik a pályát, az óvodások pedig ezen kívül is kapnak belépőket az önkormányzattól. Azok se keseredjenek el, akiknek nincs korcsolyájuk, hiszen a pályán lehetőség nyílik a kölcsönzésre és az élezésre is.

Miklós napján jön a gyerekek által várva-várt Mikulás, aki hova is érkezne, ha nem az új jégpályára, ahol három hónapon át mindennap reggeltől késő estig korcsolyázhatnak a kicsik és nagyok. (A jégpálya nyitva tartásáról, belépő- és kölcsönzési díjairól az önkormányzat honlapján olvashatnak részletes tájékoztatást.)

December 9-én a Rózsakerti iskola tanulói adnak műsort, másnap Szente János és barátai, vasárnap a Négyes zenekar, valamint Konkoly Csenge szórakoztatja a közönséget népzenei összeállítással.

Az advent harmadik hétvégéjét követő hétfőn karácsonyi népdalok csendülnek fel a Nádasdy művészeti iskola tanárai, Kerekes Enikő, Nagy Zsolt, Kuczera Barbara és Mohácsi Albert tolmácsolásában, kedden Juhász Kata Társulata, valamint az Art Quarter Budapest Ice-café Tánccirkusz a jégen címmel tart „jeges bemutatót”, csütörtökön pedig a Kossuth iskola diákjai lépnek színpadra.

A nagytétényi kastély termeiben már állnak az iparművészek díszítette karácsonyfák, az árverésen gazdára találtak a tavaly készített díszek, és november 27-én az első adventi gyertyát is meggyújtották már.

December 2-án folytatódik az önkormányzat által is támogatott programsorozat. Szombaton 11 órától Deutsch Anita színművész Régimódi karácsony című előadása, fél kettőtől Semsey Balázs művészettörténész tárlatvezetése és délután három órától a családi kézműves-foglalkozás varázsolja körénk az ünnep melegét. Ezt a napot 16.30-tól Szendi Gábor ütőhangszeres koncertje, a Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat bemutatója és Lendvai József hegedűhangversenye zárja. A vasárnap tíz órakor kezdődő intarziakészítést Huzella Péter verses gyerekkoncertje, múzeumpedagógiai foglalkozás és két tárlatvezetés követi. Délután három órakor, mielőtt meghallgatnánk a Lajtha László Zeneiskola csellósainak műsorát, Hugonnai Vilma orvosnő szüleivel indulhatunk időutazásra, majd négy órakor Szabolcs Attila országgyűlési képviselő segítségével fellobban a második adventi gyertya lángja is.

A kastélyban advent harmadik hétvégéje a sváb karácsonyé. 9-én Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mesél a régmúltról, másnap 10 órától mézeskalács sül majd sváb hagyományok alapján, délután az Árpád utcai iskola tanulói mutatják be, milyen a sváb karácsony, és kora este a Südofen Blaskapelle muzsikál. Vasárnap a Maszk Bábszínház betlehemes játékával indul a nap (11 órakor), majd a sváb adventi szokások bemutatásával és kosztümös tárlatvezetéssel folytatódik. A 13 órakor kezdődő, két és fél órás kézműves-foglalkozás után Szirtes Edit a kastély koszorúján meggyújtja a harmadik gyertyát.

A Szelmann Házban a X. Nagytétényi adventi kézművesvásárt december 4-én tíz órától rendezi meg a Nagytétényi Polgári Kör.

(Tamás Angéla)


Vásár és korcsolya