Ugrás a tartalomra

Vegyen részt ön is a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia megalkotásában!

2021. február 22. hétfő
Az egyre növekvő forgalom Budafok-Tétényben is folyamatos kihívások elé állítja a közlekedőket. A Stratégia új alapokra helyezi a vasút és a hévek szerepét Budapesten és annak térségében, így kerületünkben is új alternatívákat nyithat. Most mindenkinek lehetősége van véleményt formálni a tervekről, illetve a tervezett fejlesztésekről egy kérdőív kitöltésével, melynek beküldési határideje 2021. március 6.
Vegyen részt ön is a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia megalkotásában!

A kérdőívben utazási szokásairól, az egyes kötöttpályás eszközökhöz kapcsolódó asszociációiról, a jövő vasútállomásaival, megállóhelyeivel szemben támasztott elvárásairól, illetve a tervezett fejlesztésekről tesznek fel kérdéseket. Lehetőség van javaslatok megfogalmazására is.

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia a fővárost és agglomerációját érintő elővárosi kötöttpályás közlekedésnek, azaz a MÁV elővárosi vasútvonalainak, illetve a hévvonalaknak a fejlesztéséről szóló, átfogó, hosszú távú célokat és az ezek eléréséhez szükséges fejlesztéseket meghatározó dokumentum.

A Stratégia azt az ambiciózus célt tűzi ki, hogy 2040-ig tartó, átfogó és egymásra épülő, komplex beruházások megvalósítása révén összességében 80%-kal növelje az elővárosi vasútvonalakon utazók számát.

A Stratégia kidolgozása 2019-ben kezdődött, megrendelője a Miniszterelnökség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a MÁV Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ által alkotott konzorcium. A Stratégia kidolgozását az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatta.

A Stratégia kidolgozása során több alkalommal volt lehetősége a szakmai, illetve szélesebb nyilvánosságnak véleményt mondania, javaslatot fűznie egy-egy készülő fejezethez. A legutolsó, 2020 júliusa és szeptembere között végzett, az ingázók szokásait vizsgáló kutatás során közel 10000 válaszadó tisztelt meg minket észrevételeivel. Igényeik, javaslataik beépültek a Stratégia szövegébe, azt 2021 elején teljes terjedelmében társadalmi egyeztetésre bocsátja a Budapest Fejlesztési Központ.

A kérdőív kitöltésével ön is részt vehet a budapesti agglomerációs vasúti stratégia megalkotásában, és hozzájárulhat kerületünk és Budapest fenntartható fejlődéséhez!

További részletek a tervezet honlapján olvasható: budapestvasut2040.hu/strategia/

Korábbi cikkünkben átfogóan foglalkoztunk a kerület közlekedési helyzetével. 

A képre kattintva elérhető az interaktív vonalhálózati térkép a már meglévő és a tervezett fejlesztésekkel:

Vegyen részt ön is a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia megalkotásában!