Ugrás a tartalomra

Vidám színek régi bútorokon

2015. április 20. hétfő
Az újrahasznosítás mestere lett április hónap művésze
Vidám színek régi bútorokon

Manapság a designerek, tervezők, művészek munkájának alapvetően tartalmaznia kell az ökológiai gondolkodást. Alkotói hozzáállásommal e szempontoknak próbálok megfelelni. Munkáim tükrözik elképzeléseimet a környezettudatos tér kialakításáról, a GuberArt megvalósításával is erre törekedtem – mondja magáról Nagy Júlia iparművész. Az április hónap művészének választott kerületi alkotó a városházán kiállított bútorát hívja GuberArtnak. Az alkotás része annak a munkának, amellyel Nagy Júlia bútorkárpitokat tervez régi, kidobott, guberált fotelek rekonstrukciójához.

Elmondása szerint a kerület utcáit járva, egy lomtalanítás alkalmával akadt rá a gyönyörű, régi, széles kialakítású fotel kávára, amelynek teljes ülőfelülete hiányzott.  Mindig is látott fantáziát a régi, megunt tárgyak megmentésében, hogy végül ne felaprított tűzifaként vagy a szeméttelepen végezzék. Így elindult benne a tervezői folyamat, és megszületett egy hosszú távú projekt elképzelése, amelynek a GuberArt fantázianevet adta. A bútor meglévő arányain nem változtatott, az ülőfelület újrakárpitozásával, és a színek, anyagok, felületek újszerű megfogalmazásával foglalkozott. Együtt dolgozott egy kárpitosmesterrel és a férjével, aki műbútorasztalos mester. Az ő segítségükkel nyerte el a bútor a végső formáját.

A fotel koncepciójának elkészítésével az volt a célja, hogy a néző, a leendő felhasználó és a tárgy között egyfajta emocionális viszony jöjjön létre, és meghatározza annak térnek az arculatát, amelyben áll.

Nagy Júlia a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) végzett tanárképző, rajz- és vizuális kultúra tanári szakon. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola bőr és divat szakának művésztanára és szakvezetője.

A BODZA textilművész csoport, a FISE, a PATENT DUO tagja, a Rajzszög terápiás alkotóműhely művésztanára. A PATENT DUO-t 2010-ben alapították alkotótársával, Orbán Ivettel, akivel 2005-ben diplomáztak a MOME textil tanszékén. Munkáikkal vidámságot, színeket, mosolyt szeretnének vinni az emberek hétköznapjaiba. 

(Zwickl Erika)