Ugrás a tartalomra

Világkupa-győztes testvérpár

2019. október 03. csütörtök
A Szalay család mindkét lánya első lett a bukaresti Jiu Jitsu Világkupán
Világkupa-győztes testvérpár

Világkupa-győztes testvérpárEgyedülálló eredmény született szep-tember közepén a bukaresti Jiu Jitsu Világkupán. A Szalay család mindkét lánya I. helyezést ért el a saját korcsoportjában. A hetedik osztályos Szalay Szabina az U14-es korosztályban utasított mindenkit maga mögé, míg húga, az ötödikes Szalay Petra az U12-esek között aratott győzelmet a három korcsoportban meghirdetett Balkán Open és Világkupa-versenyen, ahol huszonhét ország 992 sportolója adott számot tudásáról, mérte össze erejét és bizonyította kitartását. Mindketten, ahogyan szüleik is, az ősi japán harcművészetből kialakult brazil jiu jitsu küzdősportot űzik – láthatóan igen sikeresen.

A rangos, kétnapos megmérettetésen a tizenhét főből álló magyar csapat 13 pontszerző helyet szerzett, ebből hatot a ZR. Team Budaörs színeiben versenyző sportolók, Szekeres Ákos tanítványai.

– Petra első meccse nagyon kiélezett volt, az utolsó tizenöt másodpercig sehogyan sem bírta legyőzni ellenfelét. Akkor egy dobástechnikával „robbantott”, és egy mozdulattal megnyerte a mérkőzést. Szabina a verseny legelején azzal az ukrán kislánnyal került szembe, aki Hollandiában az Európa Kupán a bíró meglátása szerint legyőzte őt, és így csak harmadik helyezést ért el. Ez nem kis drukkot váltott ki belőle, úgyhogy egyértelmű, vitathatatlan győzelme után nagyon megkönnyebbült – mesélte Szekeres Ákos, aki teljes mértékben elégedett a Világkupán elért eredményekkel.

Hozzátette: Petra, illetve Szabina győzelme nem volt elvárás, de meglepetés sem, hiszen eddigi munkájuk, teljesítményük és versenyeredményeik alapján mindkettőjükben érezte az első hely lehetőségét.

A lányoknak ez volt eddigi legnagyobb nemzetközi versenyük, amelyen ők is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország hetedik helyen végezhessen az összesített éremtáblán. A szép bukaresti sikerhez a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola tanulóinak, Petrának és Szabinának szorgalma, kitartása és tudása, valamint edzőjük kiváló munkája mellett támogatóik, köztük a XXII. kerületi önkormányzat anyagi segítségére is szükség volt.

Budafok-Tétény azonban nemcsak a két győztesre, Szalay Petrára és a tavaly a kerületi Munkácsy Károly-díjban részesült Szalay Szabinára lehet büszke, hanem az idén kitüntetett Váradi Erzsébetre is, aki III. helyezést ért el ezen a Világkupán.

(Tamás Angéla)