Ugrás a tartalomra

Virágok kendőkön és köszöntőkártyákon

2016. május 24. kedd
Különleges kamaratárlat nyílt a Nagytétényi Kastélymúzeumban
Virágok kendőkön és köszöntőkártyákon

Az e-mailek és papír zsebkendők korában élőket invitálja időutazásra az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás, a Virágoskert. A kamaratárlaton egy letűnt kor már elfeledett tárgyi kultúrája elevenedik meg a szemünk előtt. A közel két évszázada művészi igénnyel készült viseleti darabok és az öltözéket kiegészítő, tetszetős kellékek mellett helyet kaptak a míves emlékkönyvek és a miniatűr köszöntőkártyák is, amelyek közös vonása a virágmotívumok alkalmazásában, különbözősége a használt technikák sokféleségében rejlik.

A megnyitón az üdvözlő szavakat a múzeum igazgatójától, Juhász Károlytól hallhattuk, a tárlat hangulatához illeszkedő dalokat pedig Farkas Annamária nívódíjas népdalénekestől, Nagy Koppány kobozkíséretével.

– Különleges virágoskertbe invitálja önöket a Nagytétényi Kastélymúzeum, ahol a virágminták fűzik egybe a különféle műtárgyakat. Okkal válogatott így a tárlat rendezője, hiszen a 19. század első néhány évtizedének empire, majd az ezt követő biedermeier stílusnak is legkedveltebb mustrái ezek – köszöntötte az érdeklődőket a kiállítást megnyitó dr. Tompos Lilla művészettörténész. A kiállításon különböző textiltechnikákat láthatunk: selyem- és fémfonal, zsenília, szalma, flitter vagy éppen emberi haj felhasználásával készült kötést, horgolást, csipkeverést, gyöngykötést, csomózást, valamint fehér és színes hímzést.

A kastélymúzeumi kamaratárlat, melynek kurátora dr. Horváth Hilda művészettörténész, július 30-ig látogatható, hétfő kivételével mindennap 10–18 óráig. (Tamás Angéla)