Ugrás a tartalomra

Zaj a levegőből

2019. január 31. csütörtök
A kerület vezetői utánajártak a Budafok feletti légtérzaj okának
Zaj a levegőből

A novemberi közmeghallgatáson helyi lakosok közül többen panaszkodtak, hogy a kerület fölött közlekedő repülőgépek alacsonyan szállnak, illetve nagyon zajosak, ami zavarja az itt élőket. Karsay Ferenc polgármester felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal és tájékoztatást kért az ügyben. 

A polgármestert és Szántó János jegyzőt az Innovációs és Technológiai Minisztériumban dr. Mosóczi László parlamenti államtitkár és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár fogadta.
A megbeszélésen elhangzott, hogy a Liszt Ferenc repülőtér futópályáinak az uralkodó szélirányhoz igazodó tájolásából adódóan a légi forgalom zaja elkerülhetetlenül terheli a főváros és a környező települések lakóterületeit. Ma már nincs akkora összefüggő, lakatlan területsáv, amely fölött a repülők senkit nem zavarva hagyhatnák el vagy közelítenék meg a futópályákat.
Mosóczi László elmondta: a légi forgalmi útvonalakat és az alkalmazott repüléstechnikai eljárásokat szigorú nemzetközi és hazai előírások figyelembevételével alakítják ki. A reptéren 2018 augusztusában új, szigorúbb szabályok léptek életbe, a módosítások célja, hogy eleget tegyenek a légiforgalmi adatok és légiforgalmi tájékoztatások minőségével kapcsolatos követelményeknek az egységes európai égbolt keretében történő meghatározásáról szóló 73/2010. EU-rendelet előírásainak. Ennek elmaradása kötelezettségszegési eljárást eredményezhetett volna Magyarországgal szemben.
Az útvonalak hazai kialakításában illetékes HungaroControl Zrt. több lakossági érintettség- és zajterhelés-vizsgálatot készített az érintett szakmai szervezetekkel, a felügyeleti jogkört gyakorló hatósággal és a Budapest Airport Zrt.-vel egyeztetve. Új felszállási irányok kijelölése jelenleg nincs folyamatban a légi közlekedési hatóságnál, ugyanakkor a légi közlekedési szakmai szervezetek nyitottak a párbeszédre az érintett budapesti és agglomerációs települések önkormányzataival.
Zugmann Péter alpolgármester és Szántó János jegyző ugyanebben az ügyben felkereste a légi forgalmat irányító HungaroControl Zrt. vezetését. A megbeszélésen Hangyál Gyula légiforgalmi igazgató kiemelte, hogy a repülőgépek kötelesek a kijelölt légifolyosó, azaz a Duna fölött repülni, míg el nem érik a 7000 láb (2150 méter) tengerszint feletti magasságot. Tehát a kerület felett csak olyan gépeket láthatunk, amelyek 2150 méter fölött repülnek. Elméletileg ezeknek a gépeknek a hangja nem lehet zavaró.
A magyar szabályozás európai összehasonlításban is szigorúnak tekinthető, ugyanis számos európai országban ennél jóval alacsonyabb értéket határoztak meg a vonatkozó kormányrendeletek. A szigorúan betartatott szabályozásnak köszönhetően a XXII. kerület légi forgalom miatti zajkitettsége kismértékűnek tekinthető.
Összességében elmondható, hogy a budapesti kerületek közül e kerület az egyik legkevésbé érintett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező és onnan induló repülőgépek által okozott zajban. A megbeszélésen javasolták, hogy kérjünk a repülőteret üzemeltető cégtől zajszintmérést.
A panaszok másik része a terület fölött gyakran és viszonylag alacsonyan repülő kisrepülőgépekre irányult, melyek zajhatása nagyon zavaró. Ezek a kisrepülőgépek a budaörsi repülőtérről szállnak fel. Ebben az ügyben a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya illetékes. A minisztérium jelezte, hogy ők is felhívják a budaörsi repülőteret üzemeltető cég figyelmét a szabályok betartására.
További panasz esetén bejelentést tehetnek a Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási Csoportjánál (1221 Budapest, Városház tér 11, levelezési cím: 1775 Budafok 1., Pf.: 109., tel.: 229-2611/169 mellék, e-mail: borbase@bp22.hu), amelyet továbbítanak a hatáskörrel rendelkező szervezeteknek, vagy közvetlenül megkereshetik őket a következő elérhetőségeken: Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya (1072 Budapest, Nagy Diófa u. 10-12., tel.: 478-4400, e-mail: zoldhatosag@pest.gov.hu.
A repülőgépek útvonalával, repülési pályákkal kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztály (1440 Budapest, Pf. 1., tel.: 06-1/273-5526, e-mail: caa@nfm.gov.hu) a hatáskörrel rendelkező hatóság. (budafokteteny.hu)

Zaj a levegőből

Fotó: Kocsis Zoltán