Ugrás a tartalomra

Zarándoklat Csíksomlyóra

2017. május 09. kedd
Idén kirándulásokkal és kulturális programmal egybekötött zarándoklat indul pünkösdkor
Zarándoklat Csíksomlyóra

Idén kirándulásokkal és kulturális programmal egybekötött zarándoklat indul pünkösdkor. Pünkösd közeledtével több százezer hívő ember indul útnak és vesz részt a csíksomlyói búcsún. Budafok-Tétény évek óta szervez utakat Erdélybe, hogy minél többen átélhessék ezt a csodát. A Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyereg ilyenkor megtelik hívőkkel, akik együtt imádkoznak a Szentlélek eljöveteléért. Hihetetlenül látványos és hangzását tekintve is megdöbbentően csodálatos, amikor a rengeteg ember egyszerre imádkozik, köztük fiatalokkal és idősekkel, férfiakkal és nőkkel, felnőttekkel és gyermekekkel. A Csíksomlyói búcsú üzenete: a nemzeti összetartozás, a lelki és spirituális feltöltődés, egymás megsegítése. 

Karsay Ferenc polgármester 18. alkalommal szervezi a zarándoklatot a csíksomlyói búcsúra, ezalatt a résztvevők felkeresik „Tündérország” leghíresebb történelmi, természeti és néprajzi helyeit, értékeit. Az útvonal és a programok összeállításánál mindig arra törekszenek, hogy minden évben tudjanak újat nyújtani azoknak a zarándoktársaknak, akik rendszeresen részt vesznek az úton.

– Mi a székelyeket, a csángókat abban tudjuk segíteni, hogy életben tudjanak maradni a saját szülőföldjükön, ők bennünket pedig abban, hogy megbecsüljük azt, hogy a szülőföldünkön magyarként élhetünk. Abban hiszek, hogy a két népnek egymást meg kell ismernie, tisztelnie kell, és ettől mind a kettő erősebbé válik – mondta el lapunknak Karsay Ferenc. Az idei zarándoklat május 31-én indul Budapestről és este nyolcra érkezik Aradhegyaljára, ahol Balla Géza borászatánál lesz a szállás. Másnap városnézés lesz Aradon és Temesváron. A pénteki napra gyönyörű kirándulást szerveztek a résztvevőknek: Tusnádfürdő – Nyergestető v Kézdiszentlélek (Perkő) – Kézdivásárhely – Ojtozi szoros – Sósmező (ezeréves határ, katonai temető) – Gelence (Szent Imre-templom).

Június 3-án a hívők gyalog sétálnak fel a nyeregbe, a Csíksomlyói búcsúra. Vasárnap újabb kirándulás lesz, amelynek célpontja a Madarasi Hargita, ugyanezen a napon este nyolc órakor a nemzetközi hírű Szentegyházi Gyermekfilharmóniai Kórus ad koncertet Szentegyházán.

(Viszkocsil Dóra)