Zarándoklat Csíksomlyóra
Idén kirándulásokkal és kulturális programmal egybekötött zarándoklat indul pünkösdkor
2017-05-09

Idén kirándulásokkal és kulturális programmal egybekötött zarándoklat indul pünkösdkor. Pünkösd közeledtével több százezer hívő ember indul útnak és vesz részt a csíksomlyói búcsún. Budafok-Tétény évek óta szervez utakat Erdélybe, hogy minél többen átélhessék ezt a csodát. A Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyereg ilyenkor megtelik hívőkkel, akik együtt imádkoznak a Szentlélek eljöveteléért. Hihetetlenül látványos és hangzását tekintve is megdöbbentően csodálatos, amikor a rengeteg ember egyszerre imádkozik, köztük fiatalokkal és idősekkel, férfiakkal és nőkkel, felnőttekkel és gyermekekkel. A Csíksomlyói búcsú üzenete: a nemzeti összetartozás, a lelki és spirituális feltöltődés, egymás megsegítése. 

Karsay Ferenc polgármester 18. alkalommal szervezi a zarándoklatot a csíksomlyói búcsúra, ezalatt a résztvevők felkeresik „Tündérország” leghíresebb történelmi, természeti és néprajzi helyeit, értékeit. Az útvonal és a programok összeállításánál mindig arra törekszenek, hogy minden évben tudjanak újat nyújtani azoknak a zarándoktársaknak, akik rendszeresen részt vesznek az úton.

– Mi a székelyeket, a csángókat abban tudjuk segíteni, hogy életben tudjanak maradni a saját szülőföldjükön, ők bennünket pedig abban, hogy megbecsüljük azt, hogy a szülőföldünkön magyarként élhetünk. Abban hiszek, hogy a két népnek egymást meg kell ismernie, tisztelnie kell, és ettől mind a kettő erősebbé válik – mondta el lapunknak Karsay Ferenc. Az idei zarándoklat május 31-én indul Budapestről és este nyolcra érkezik Aradhegyaljára, ahol Balla Géza borászatánál lesz a szállás. Másnap városnézés lesz Aradon és Temesváron. A pénteki napra gyönyörű kirándulást szerveztek a résztvevőknek: Tusnádfürdő – Nyergestető v Kézdiszentlélek (Perkő) – Kézdivásárhely – Ojtozi szoros – Sósmező (ezeréves határ, katonai temető) – Gelence (Szent Imre-templom).

Június 3-án a hívők gyalog sétálnak fel a nyeregbe, a Csíksomlyói búcsúra. Vasárnap újabb kirándulás lesz, amelynek célpontja a Madarasi Hargita, ugyanezen a napon este nyolc órakor a nemzetközi hírű Szentegyházi Gyermekfilharmóniai Kórus ad koncertet Szentegyházán.

(Viszkocsil Dóra)