Ugrás a tartalomra

Zárlat alatt a kamaraerdei idősotthon

2020. szeptember 28. hétfő
A gyanú szerint egy gyógytornász vihette be a vírust az intézménybe
Zárlat alatt a kamaraerdei idősotthon

Azonnali fertőtlenítést végzett a kormányhivatal a Kamaraerdei Idősek Otthonában szeptember 11-én. A fővárosi önkormányzat által fenntartott Kamaraerdei Idősek Otthona két telephelyén, a Kamaraerdei úti és a Rupphegyi úti idősotthonokban összesen 29 fő fertőződött meg koronavírussal. A Kamaraerdei úti otthonban 13 gondozott és 2 dolgozó, a Rupphegyi úti otthonban 12 gondozott és 2 dolgozó érintett. A gyanú szerint a vírust egy gyógytornász vitte be az otthonba, aki 30 gondozottnak tartott gyógytornát.

Egy idős gondozott elhunyt, 24 kórházban van, többségük tünetmentes, illetve enyhe tüneteik vannak. A kormányhivatal XI. kerületi hivatala népegészségügyi osztálya mindkét helyszínen folyamatosan jelen van, a Kamaraerdei úti otthonban az érintett C épületre járványügyi zárlatot rendelt el, majd mindkét otthonban fertőtlenítést végeztek.
A kerületi lakókkal is rendelkező kamaraerdei intézmény zárlata sajnos nem egyedi eset. A koronavírus-járvány második hulláma miatt országosan mintegy 1600 szociális intézményt zártak le, és ez körülbelül 100 ezer embert érint – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.
Az országos tiszti főorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti. Az 1600 ilyen intézménynek ugyanakkor 3 százalékát érintette szeptember 1-ig a járvány, tehát 100 intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt – emelte ki az államtitkár, aki szerint nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer – köszönhetően az ott dolgozók munkájának – országosan jól vizsgázott. Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület „lóg ki”, mégpedig a főváros, ami mintegy 30 ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak: a halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető. Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért, ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor miként kezelik azt.

(VH – kornavirus.gov.hu)

Zárlat alatt a kamaraerdei idősotthon