Ugrás a tartalomra

Zongoraavató világszínvonalon

2018. március 30. péntek
Egy koncerten muzsikál a kerület által vásárolt új zongorán két díszpolgárunk, Hegedűs Endre és Jandó Jenő
Zongoraavató világszínvonalon

Zongoraavató világszínvonalon

Budafok-Tétény két díszpolgára, Hegedűs Endre és Jandó Jenő, valamint kerületünk egyik fiatal művészeti ösztöndíjasa, Emszt András a Somogyi Vonósnégyes részvételével ad gálakoncertet húsvéthétfőt követő kedden a Klauzál Házban. A rendhagyó módon este nyolc órakor kezdődő koncerten a három zongoraművész az önkormányzat által nemrég megvásárolt és a művelődési központnak ajándékozott, vadonatúj Yamaha C7 hangversenyzongorát avatja fel Beethoven, Dvořák, Glass, Adams és Emszt műveivel.

– A kerület muzsikusainak régi vágya teljesült, amikor ez a high-tech hangszer megérkezett a Bujtor István színházterem színpadára. Már nagyon hiányzott az a fajta mesterhangszer, amely ezt a hatalmas teret, a koncertterem minden szegletét szép hangjával betölti, és ez a zongora erre született. Végre igazi zenei élvezet nyújtható a közönségnek – beszélt lelkesen az új zongoráról Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, aki szerint egy mesterhangszer kultúrát is teremt maga köré. Mint mondta, ilyen hangszeren szívesen játszanak a neves művészek is, elfogadják a meghívást, és Budapest-szerte hírét viszik e nagyszerű lehetőségnek. Lehet mesterkurzusokat megálmodni és megrendezni a fiataloknak, melyek által újabb és újabb zenei, kulturális, lélekgazdagító alkalom nyílik.

Beszélgetésünkkor a művész – ahogy ő fogalmazott – éppen „bejátszotta” a zongorát a teljesen felújított széksorokkal berendezett színházteremben. – Be kell törni az új hangszert, mint egy fiatal csikót, és ha bejátsszuk, szebben, fényesebben fog csengeni a hangja – mondta Hegedűs Endre, aki arra is kíváncsi, hogy az új zongorán hogyan szólal majd meg az általa játszott Dvořák: A-dúr zongoraötös (op. 81) a vonósok – Somogyi Péter – hegedű, Lendvai György – hegedű, Tóth Balázs – brácsa, Pólus László – cselló – társaságában.

Azt is kiemelte, hogy a kortárs zeneművekkel kezdődő koncerten Beethoven: cisz-moll Holdfény szonátáját  (op. 27 No. 2) a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Jandó Jenő előadásában hallhatja a közönség.

A hangversenyre érkezőket április 3-án hét órakor a ház aulájában a tradicionális zenész családból származó dzsessz-zongorista, Csikós József és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója, Nagy Judit fuvolaművész játéka, valamint egy pohár finom Törley pezsgő fogadja majd. (Tamás Angéla)