Ugrás a tartalomra

Zongoraversennyel indul a tavaszi fesztivál

2018. május 09. szerda
Ősszel koncertkörúttal ünnepel Balázs János Liszt-díjas zongoraművész
Zongoraversennyel indul a tavaszi fesztivál

Zongoraversennyel indul a tavaszi fesztiválA zongorairodalom egyik legnehezebb versenyművét, Csajkovszkij híres B-moll zongoraversenyét játssza Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész az idén 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekarral a tavaszi művészeti fesztivál nyitóhangversenyén.

A fiatal kora ellenére több nagy nemzetközi versenyt nyert, számos kitüntetést birtokló zongorista legutóbb márciusban a Magyarország Érdemes Művésze elismerést vehette át kiemelkedő művészi értéket létrehozó munkájáért.

– Kicsit mindig összegzek, amikor kitüntetést kapok. Pár éve így tettem a Liszt-díjnál, és így tettem most is. Sok mindent csinálok paralel, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjeként töretlen lelkesedéssel szervezem a Cziffra-fesztivált, és idén is vállaltam a zsűrizést a Virtuózok című tehetségkutató műsorban, mert igyekszem kulturális és társadalmi szinten is hasznossá válni. Az érdemes művésznek méltónak kell lennie az elismerésre –mondta lapunknak Balázs János, akinek vezetésével a tervek szerint 2019 nyarától működni fog a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ is.

– Nem először szólistája a Budafoki Dohnányi Zenekarnak. Szívesen játszanak együtt?

– A zenekar és köztem régóta tartó szakmai kapcsolat áll fenn. Mindig öröm Hollerung Gáborral együtt dolgoznom, mert rendkívül jól egymásra tudunk hangolódni. Évekkel ezelőtt, az első közös koncerten egy Rachmanyinov-versenyművet adtunk elő, azóta többször muzsikáltunk már együtt, sőt egy lemezt is elkészítettünk, ahol Dubrovay összes zongoraversenyét rögzítettük.

– Dubrovay László műveit, aki az ön 30. születésnapjára zongoraszonátát komponált?

– Igen, és erre nagyon büszke vagyok! Szeptember 27-én mutatom be a Sonata Felicita című mesterművet a MOMkultban, és utána húsz koncertből álló európai, kanadai és távol-keleti turnéra indulok, ahol Bach, Chopin, Liszt, Schumann, Ravel, Debussy, Rachmaninov, Bartók és Dubrovay műveit játszom, és kamaraesteket adok majd.

– Dohnányi zenekar, Lajkó Félix, Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla és Miklósa Erika – hogy csak néhányat említsünk zenei partnerei közül. Nem zavarja a stílusbeli különbözőség?

– Szeretek a zene világában kalandozni. Hiszem, hogy a műfaji korlátokat el kell törölni, és csak a zenei értékre szabad koncentrálni. A felsorolt művészek mindegyikével öröm volt zenélni. Egy-egy ilyen alkalom inspiratívabb, ihletettebb és improvizatívabb koncertélményt nyújt, sőt talán őszintébb is.

(Tamás Angéla)


Zongoraversennyel indul a tavaszi fesztivál

Nagyobb mérethez kattintson a képre.