"Békesség óhajtás" - Versszínház zenével

Időpont: 2017-11-26 16:30
Helyszín: Vojnovich-Huszár Villa, 1223 Budapest, Művelődés u. 37/a.
További információ:

MEGHÍVÓ

A Budatétényi Polgári Kör szeretettel meghívja az érdeklődőket a Vojnovich-Huszár Villába (Budatétény, Művelődés u. 37/a) 2017.november 26. vasárnap délután ½ 5 órakor tartandó adventi rendezvényére:

„Békesség –óhajtás”

versszínház zenével egy órában

Lázár Balázs és Tallián Mariann

színművészek előadásában

A programon a részvétel ingyenes és szerény fogadással zárul

 

500 év „békesség-óhajtó” magyar verseiből válogatva, többek között Janus Pannonius, Balassi, Berzsenyi, Arany, Petőfi, Ady, Babits, József Attila, Reményik, Weöres, Pilinszky, Csorba Győző versén, versein keresztül kortársakig, Tallián Marianne és Lázár Balázs színművészek előadásában. Az est folyamán részlet hangzik el Mozart A-dúr hegedűversenyéből Tallián Marianne játékában.

A versekben 500 évet ível át a békevágy, a háború, a szenvedés, a hányattatások, a megaláztatások ellenpontjaként s e békevágy kimondva- kimondatlanul összekapcsolódik a költők Istenkeresésével, hitével. Eleink békevágya, érzelmileg és értelmileg nem különbözik a miénktől. Érezték és érezzük, tudták és tudjuk, hogy a béke a lét, az alkotás, az értékteremtő munka és az örömszerzés feltétele. De az is kihallik a sorokból, hogy ezért küzdeni kell. Cselekedni érte. A társadalmi, de az egyéni belső békéért is.

Az estben a versek szinte válaszolnak egymásra, továbbgondolják egymást a nő-férfi, feleség-férj, anya-apa keretjátékában, hogy a sok kihívást rejtő XXI. század elején, az alkotók a maguk művészi eszközeivel tegyenek hitet a békesség, a magyar költészet és az egyetemes emberi értékek mellett.

 
Áldott karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
Budatétényi Polgári Kör