Budafoki Dohnányi Zenekar, Peer Gynt

Időpont: 2017-11-05 19:30
Helyszín: MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Budapest, 1095 Komor Marcell u. 1. ,
További információ:

Grieg: Peer Gynt

 
 
Közreműködik:

Huszti Péter – mesélő
Csereklyei Andrea - szoprán
Megyesi Schwartz Lúcia - mezzo
Blazsó Domonkos - bariton

Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Coincidance 
Koreográfus: Gyulai Júlia
 
Vezényel: Hollerung Gábor
 
Ibsen levélben kérte Grieget 1874-ben, hogy a nemsokára bemutatásra kerülő drámájához kísérőzenét írjon. Bár Ibsen nem részesült különösebb zenei képzésben, mégis aprólékosan elmagyarázta Griegnek, hogy pontosan mely jelenetekhez képzeli el a kísérőzenét, és hogy milyen hatást szeretne vele elérni. Grieg nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, és meglepetésre Ibsen összes kérését szem előtt tartotta. Grieg azonban nem bízott a zene külföldi sikerében, így nyolc számból két szvitet írt, ezek ma Grieg leismertebb és legnépszerűbb művei.
A dráma és a kísérőzene együttes előadására nemigen került sor az elmúlt évszázadban, mert a teljes partitúra csak az 1980-as években jelent meg. 2001-ben az MDR Szimfonikus Zenekar egy „koncertbarát” verziót mutatott be, mely a Grieg által írt 26 tételből 21-et felhasznált, a drámai cselekmény elbeszélését pedig egy narrátorra bízta.
A mai estén egy hasonló előadásban lehet részük, ahol a történet mesélője a magyar színháztörténet legemlékezetesebb Peer Gynt-alakítását nyújtó Huszti Péter lesz, a cselekményt pedig a Coincidance táncegyüttes jeleníti meg.