Budafoki Dohnányi Zenekar, Vezényel: Yeruham Sharovsky

Időpont: 2017-11-17 19:00
Helyszín: Klauzál Ház (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.)
További információ:

Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét nyitány

Pánczél: Zongoraverseny
Dvorák: VII. szimfónia
Közreműködik:
Balog József - zongora


Vezényel: Yeruham Sharovsky
 
Mai hangversenyünk nyitánya Rimskij-Korszakov Nagy orosz húsvét című művének bevezetője, amely az 1887-88-as esztendők diadalmas termésének harmadik darabja. A bemutatót maga a szerző vezényelte 1888 telén, a pétervári bemutatón. A nyitány zenei anyagát az Obichod orthodox népének-gyűjteményből vette. Önéletrajzi írásában a zeneszerző így jellemzi e darabját: „…átmenet Nagyszombat borongós, sejtelmes estjéből Húsvétvasárnap reggelének féktelen ujjongásába.” 
A nyitányt követően Pánczél Tamás, aki egyébként zenekarunk hegedű szólamát erősíti, zongoraversenye csendül fel, és eddig kétszer került bemutatásra, egyszer a Müpában, a Dohnányi Zenekar és Oravecz György előadásában, majd a Duna palotában  a Duna szimfonikusokkal, Balog József közreműködésével. A mai estén ismét Balog József szólaltatja meg a zongora szólamot. A szerző így jellemezte művét: “Szerettem volna egy nagyszabású, a klasszikus zongoraversenyek minden erényével felvértezett, ugyanakkor a saját zenei nyelvemen megszólaló darabot írni.  Számomra fontosak : a harmóniákban gondolkodás - mivel úgy vélem ez a mindenkori közönség számára a befogadhatóság egyik sarokköve - másfelől a dramaturgiai kicsiszoltság. A három tételes, meglehetősen nehéz zongoraszólóval rendelkező műben ezeket próbálom nyújtani.”
A hangverseny második részében Dvorák VII. szimfóniája csendül fel. Zenekari hangzásából a komponista száműzött minden öncélú fényt és színt, valósággal aszkétikusan fegyelmezett muzsikát írt. A második tétel megnyugtató, harmonikus hangulatában romantikusan daloló kürtöt is hallhatunk. A scherzo nem vidám, inkább feszült muzsika, csak középrészében csendülnek fel a természet derűs hangjai. A zárótételben a komponista végül szabadjára engedi sodró temperamentumát és izzó hangszín-fantáziáját.