Programok

Legfrissebb híreink

2016-07-25

Aktív budafok-tétényi jelenlét a 27. Tusványoson

Idén is vonzó, hiteles márkanévnek bizonyult a „Budafok-Tétény a főváros bornegyede” az erdélyi szabadegyetemen

2016-07-25

Szeretetben, egységben, békességben

A Hochbaumok Bajorországból érkeztek Budafokra a XVIII. században

2016-07-23

Almási Éva nem mereng a múlton

A Nemzet Színészévé választották a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt

Polgármester


Baleset-megelőző vágányjavítás

Budafok belvárosának lakói és a környéken közlekedők az utóbbi napokban megtapasztalhatták, hogy munkagépek foglalták el a Városház téri villamos-végállomást. A Városház téri villamos-végállomáson a vágányhálózat állapota ugyanis kritikussá vált, folyamatosan fennáll a járművek kisiklásának kockázata. A balesetek megelőzése érdekében ezért még a későbbre tervezett komplex felújítás előtt be kell avatkoznia a közlekedési vállalatnak, és el kell végeznie a vágányok legszükségesebb javításait.

A BKV Zrt. által végzett munkálatok hamarosan befejeződnek, addig a lakosság türelmét és megértését kérem.

A későbbi felújítás során várhatóan teljesen új végállomási vágányképet alakítanak ki, így most kizárólag a biztonságos közlekedés fenntartásához minimálisan szükséges javítási feladat lehetséges műszaki megoldásait valósítja meg a BKV Zrt. A gazdasági és műszaki szempontokat figyelembe véve, fél-váltócserékkel váltják ki a kettős vágánykapcsolatot, és úgynevezett nagypaneles felépítményre helyezik a folyóvágányt. A javítás során új anyagokat építenek be, amelyek nagy része később, a komplex felújítási munka során visszanyerhető lesz. A javítás után a vágány a budai fonódó közlekedés kialakított rendje szerint megnövekedett forgalom lebonyolítására is alkalmas lesz a téren tervezett rekonstrukciós munkákig.

A BKK 2013-ban 2015-re ígérte a felújítást. Az engedélyezési tervet a BKK most készítteti, ez tartalmazza a környék teljes közlekedési megújulását, a kereszteződések, gyalogátkelőhelyek és a közlekedési lámpák helyének megtervezését, a zöldfelületek növelését, a busz- és villamosmegálló balesetveszélyességének megszüntetését, a Városház téri buszmegálló kiszélesítését, a Kossuth Lajos és a Mária Terézia utca forgalmi rendjének felülvizsgálatát, ami lehetővé teszi a helyiek igénye alapján a sétálóutca kialakítását, vagy a jelenlegi állapot fenntartását.

Megtervezik a 47-es villamos XXII. kerületi megállóinak akadálymentesítését, hogy alacsony padlós villamosok közlekedésére is alkalmasak legyenek. A tervek tartalmazzák a Tóth József utcai kereszteződés megújítását, és vizsgálják a Nagytétényi úti forgalom 6-os útra terelését a belváros teher-mentesítése érdekében. Ugyanakkor a vágányok állapota is évek óta nagyon rossz, a javítás halaszthatatlan. A kerületi önkormányzat korábban szerette volna elérni, hogy mielőbb kerüljön sor az egyébként is tervezett felújításra, így egyszerre lehetett volna elvégezni a munkálatokat. Mivel a Városház tér és környékének felújítása az eredeti tervekhez képest késik, most már felelőtlenség volna a balesetveszélyes helyzetet tovább fenntartani. Ezért a BKV úgy döntött, hogy most elvégezteti a biztonságos közlekedés fenntartásához minimálisan szükséges javítási feladatokat.

A következő időszak feladata a felújítási tervek társadalmi egyeztetése, ez hamarosan lakossági fórumon megtörténik. Ezt követi majd a pénzügyi lehetőségek függvényében – valószínűleg jövőre – a közbeszerzési pályázat kiírása.

A lényeg, hamarosan biztonságosabbá válik a közlekedés a Városház téri villamos-végállomás környékén.

Addig is köszönöm a budafok-tétényiek türelmét és megértését!

Karsay Ferenc
polgármester


 

Hírlevél feliratkozás


Képviselő-kereső

Találja meg az Ön képviselőjét. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik:


Iskolai körzet-kereső

Találja meg az Önhöz tartozó iskolát. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik: