Programok

Legfrissebb híreink

2016-06-30

Lakossági fórumot tart a BKK Budafok-Tétény Városház téri fejlesztéséről

A fórum időpontja 2016. augusztus 4-e csütörtök 17 óra, helyszíne a Városháza díszterme.

2016-06-30

Időutazás a Leányka Tagbölcsődében

A negyvenéves intézményben megjelentek az egykori bölcsődések is

2016-06-29

Szúnyoggyérítés lesz a kerületben június 30-án és július 7-én is

Az irtószer méhekre veszélyes, ezért védelmükről gondoskodni kell. A földi kémiai gyérítés napnyugta után várható

Polgármester


Pedagógusnap alkalmából

Kerületünk is tagja a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ). A szövetség az alapfokú oktatás átszervezése kapcsán fontos állásfoglalást adott ki, amit magam is teljes mértékben támogatok. A BÖSZ nem támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériumának a törvényjavaslatát. Mint a Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester és Tarlós István főpolgármester által aláírt állásfoglalás kimondja, a főváros és a fővárosi kerületek az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy az állami fenntartó pénzhiánya és szervezetlensége mellett is működőképes maradjon a közoktatás Budapesten. Az önkormányzatok számos feladatot vállaltak át a KLIK helyett annak érdekében, hogy az oktatás színvonala ne csökkenjen.

A BÖSZ álláspontja szerint a KLIK helyett létrehozott központok 2017. január 1-jéig nem tudnak felkészülni az iskolák üzemeltetésére. Ráadásul a tervezett tankerületi központok nem jelentenek majd előrelépést az iskolák jobb működtetésében, mert a 2-4 kerületet összefogó szervezetek távol lesznek a helyben és szükség szerint azonnal megoldandó feladatoktól. Azt szeretnénk elérni, hogy a törvényjavaslatot úgy módosítsák, hogy a szakmai irányításon (tanügyigazgatás, tanfelügyelet), az ingyenes tankönyv és a pedagógusbérek biztosításán kívül minden iskolafenntartással összefüggő feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak. 

A kerületi iskolaigazgatók véleménye szerint is kiszámíthatóbb volt, nagyobb biztonságot nyújtott az önkormányzati fenntartás. Természetesen most – amikor már csak a működtetés, azaz a tárgyi feltételek nagy részének és az ingatlanok karbantartásának és fejlesztésének a biztosítása a feladatunk – is mindent megteszünk azért, hogy a kerületi gyerekek jó körülmények között tanulhassanak. Az EMMI törvénytervezete ezt az utolsó lehetőséget is kivenné az önkormányzatok kezéből, hogy befolyásolhassák és támogathassák az iskolában folyó munkát.

Nekünk fontosak az iskolák, az önkormányzat akkor is a magáénak érzi őket, ha az oktatási kormányzat ezt nem tudja értelmezni. Budafok-Tétény történelme miatt is az iskolák egy-egy településrész kulturális, szellemi központjai is. Nagy hagyománya van a civil szervezetek, az önkormányzat és az iskolák együttműködésének. Természetesen ez tovább működhet akkor is, ha elvágják az önkormányzathoz fűződő intézményes szálakat, mert az emberi kapcsolatokat, a kölcsönös felelősségérzetet nem ilyen egyszerű felszámolni. 
A pedagógusok iránti megbecsülést fejezi ki az évi kétszeri jutalom, amit az önkormányzat vállalt feladatain felül biztosítani tud. Idén is a Pedagógusnap alkalmából adtuk át a jutalmat és köszöntöttük a pedagógusokat, köztük is kiemelten azokat, akik valamilyen minisztériumi, fővárosi vagy kerületi elismerésben részesültek az év folyamán. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert sokan voltak ilyen kiválóságok. Hivatásuk jeles képviselői dolgoznak iskoláinkban, akik megérdemlik, hogy kiálljunk mellettük.

Karsay Ferenc
polgármester


 

Hírlevél feliratkozás


Képviselő-kereső

Találja meg az Ön képviselőjét. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik:


Iskolai körzet-kereső

Találja meg az Önhöz tartozó iskolát. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik: