Térkép
Ingatlanok
Állásajánlatok
Egészségügy
school Oktatás

Legfrissebb híreink

2018-09-25

Michelin-csillag újragondolva

Cselényi Péter mesterszakács volt a vendége a Családok Átmeneti Otthonának

2018-09-25

29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál - Czinege Banda

Szeptember 2-án koncertet adott a Czinege Banda a 29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. Újj Zsombor zenekarvezetővel beszélgettünk.

2018-09-25

29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál - Kiállítás a Lics Pincében

Torma Katalin és Forster Jakab festőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Lics Pincében, a 29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál keretében.

Programok

Polgármester


Családbarát kerület

Kerületünk 2017-ben elnyerte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által adományozott Családbarát hely címet. Ez az elismerés továbbra is kötelez minket, minden döntésünknél figyelembe kell vennünk, hogy kiemelkedően fontos számunkra a családbarát környezet kialakítása.

Örömömre szolgál, hogy ezt példák sorával tudjuk igazolni. Számomra ezek közül az egyik legkedvesebb a Szent István közösségi tér felújítása. A látványos beruházás az önkormányzat tavaly ősszel tartott társadalmi egyeztetése után, a Fővárosi Közgyűlés támogatásával, a TÉR_KÖZ pályázat elnyerésével valósulhatott meg Budafok szívében, összesen 189 millió forintból. A játszótér és park helyén, most egy élénk színekben pompázó történelmi mesetér, valamint fákkal és növénnyel beültetett pihenőtér található. Az első ütemet hamarosan követi a második, a tér futókörrel és street workout pályával bővül.

Önkormányzatunk még ebben az évben egy másik új játszóteret is épít, ahol a lakosságnak lehetősége nyílt a tervezésben való részvételre. Kérdőívek segítségével mértük fel az igényeket, a válaszadók megfogalmazták ötleteiket, melyek nagyban segítették a szakemberek munkáját. Sok olyan javaslat érkezett, amelyet megvalósításra érdemesnek találtak, még úgy is, hogy emelni kellett az építésre szánt költségkeretet.

Ezt az új játszóteret Nagytétényben, az Óhegy és a Szabó-telep határán építjük. A Barackos játszótér koncepcióterve szerint a területen két rézsűcsúszda, egy négytornyú mászókás vár csúszdákkal, a legkisebbeknek „motorospálya” és különböző korosztálynak való hinták, valamint egy kisebb mászóka is helyet kap. A kényelmet ivókút és padok is szolgálják majd. A környező lakók javasolták azt is, hogy szelektíven lehessen gyűjteni a hulladékot. Mivel az önkormányzat fontosnak tartja, hogy gyermekkorban elkezdjük a környezettudatosságra való nevelést, ezért támogatja a játszótéren keletkező szemét szelektív gyűjtését is. A kivitelezés 2018. szeptember 10-től várhatóan október 31-ig zajlik, ami az időjárás függvényében természetesen minimálisan változhat.

Lezárult a társadalmi egyeztetés a  Soós István Borászati Iskola budafoki tangazdaságnak területén belül tervezett másik játszótérről is. Ez a Plébánia utca és Jósika utca kereszteződésénél épül majd. A beérkezett válaszok alapján legtöbben a kombinált mászókát, lengőhintát és homokozót szeretnének látni az új játszótéren. Természetesen a többi kívánságnak is igyekszünk eleget tenni: mérleghintát, rugós billenőt és házikót is tervezünk a létesítmény területén.

Örvendetes tény, hogy Budafok-Tétény lakosainak száma folyamatosan növekedik. Még jobb hír, hogy ezen belül a gyerekek száma emelkedik a legdinamikusabban. Ennek természetes következménye, hogy a játszóterek, közösségi terek, sportolási lehetőségek iránti igény is nő. Nagyon fontosnak tartom ezek maximális figyelembe vételét, mert közösségünk működőképessége – végső soron jövője – a gyermekes családokon múlik, ezért minden rendelkezésünkre álló eszközzel arra törekszünk, hogy az életüket segítsük, közérzetüket javítsuk. 

Karsay Ferenc

polgármester