Térkép
Ingatlanok
Állásajánlatok
Egészségügy
school Oktatás

Legfrissebb híreink

2019-08-21

Bírósági ülnökválasztás soron kívül

Magyarország Köztársasági Elnöke – többek között - a Budai Központi Kerületi Bíróság ülnökeinek soron kívüli választását a 2019. augusztus 1. napja és 2019. szeptember 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.

2019-08-21

Véradás a kerületi rendőrkapitányságon

Véradás lesz a XXII. kerületi Rendőrkapitányságon augusztus 22-én 15 órától 18 óráig. Adományozzon egészséget. Aki vért ad, életet ad.

2019-08-21

Ünnep rockzenével

Az István, a király című rockopera dalaival ünnepelték Szent Istvánt

Programok

Polgármester


Tusványos 2019

Július harmadik hetében a 30.  Bálványosi Nyári Szabadegyetemen jártam. 29 alkalommal vettem részt a rendezvényen, jó érzés évről-évre visszatérni. Székelyföld mindig tartogat élményeket egész családunk számára. Ez egy olyan rendezvény, ahol a fiatalok ezrein kívül a politikai és gazdasági élet legfontosabb szereplői is megjelennek, és az előadások után, kiskosztüm, öltöny helyett nyaraláshoz öltözve, rövidnadrágban, magánemberként beszélgethetünk velük, egy pohár bor, vagy üdítő mellett. Bár ezek a napok nem elsősorban a munkáról szólnak, az itt kialakult ismeretségek, barátságok nagyban segíthetik a későbbiekben mindannyiunk munkáját. Hiszek a személyes kapcsolatok, kézfogások erejében.

A szabadegyetemen kerületünk vezetői is rendszeresen részt vesznek, Budafok-Tétény a kezdetektől erős képviselettel rendelkezik Tusványoson.

Az öt nap alatt három kerekasztal-beszélgetésen vettem részt meghívott előadóként. Ezeken a fórumokon több település polgármestere ismertette saját, jól működő gyakorlati tapasztalatait, terveit és szó esett a közelgő önkormányzati választásokról is. Sokan voltak kíváncsiak a Budafok-Téténnyel kapcsolatos hírekre, információkra. Az előadások számomra is tanulságosak voltak, mert sok jó példát hallhattunk egymástól arra vonatkozóan, hogyan tudják az önkormányzatok és a vállalkozások egymás munkáját segíteni.

Régi jó barátaimmal, népes közönség előtt beszélgettünk a magyar és a székely jégkorong jövőjéről. A hoki az egyetlen csapatsport, ahol a székelyföldi csapatok a magyar bázisú bajnokságban játszanak. Igaz ez a felnőttekre és a teljes utánpótlásra is. Így aztán előadás címével ellentétben - Tusványoson összehoz a jégkorong! - a jégkorong nem csak Tusványoson hozza össze a székelyeket és a magyarokat.

Büszkeséggel töltött el, hogy az idei évben először képviseltette magát úgy a kerület, mint Budapest Bornegyede.  Sok érdeklődő látogatott el a Budapest sátorhoz, ahol megkóstolhatták pincészeteink kiváló borait és pezsgőit. Budafok-Tétény akkor tud sikeres és eredményes lenni, ha a Fővárossal szoros együttműködésben dolgozzuk ki a terveinket!

Rendkívül fontosnak tartom, hogy Budafok-Tétény az egész Kárpát-medencében legyen ismert és elismert, mint a Főváros Bornegyede”, amely kiemelkedő kulturális értékekkel és eredményekkel büszkélkedő település.

A táborban jelentettük be Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes úrral az örömteli hírt, hogy a fővárostól egy nagy telket kaptunk, mely lehetővé teszi, hogy a 41-es villamos elágazásánál egy közparkot létesíthessünk, ahol terveink szerint gördeszka- és BMX pálya épülhet.

A hivatalos programok után régi szenvedélyemnek is hódoltam, helyi barátaimmal motoroztunk terepen, a környező csodálatos hegyekben.  Ez a sport a természetjárás különleges formája, amely során olyan helyekre juthat el az ember, ahova legfeljebb lovon, vagy gyalogszerrel lehetne. Mindig elámulok, hogy a helyi endúrósok mennyire ismerik a természetet, a növényeket, állatokat és milyen tudatosan óvják, védelmezik. Mindenhol tévedhetetlenül tájékozódnak, úgy ismernek minden dombot, hegyet, fát, mint a tenyerüket. Borbély András barátom pedig egy élő történelemkönyv, aki számon tartja és megmutatja a környéken zajló I. és II. világháborús csaták minden emlékét. Ők vittek el az Úz-völgyi magyar katonai temetőbe is, ahol leróhattam tiszteletemet a magyar határt védő hősök előtt.

Összefoglalásként Toró T. Tibor gondolatait idézném Tusványosról: „A változás és az állandóság keveréke, bája van, kicsit mindig ugyanaz, de mindig más. És az az életérzés, ami elkapja azt, aki Tusványosra látogat – legyenek különböző társadalmi osztályokból, különböző érdeklődésűek, csúcspolitikusok vagy egyetemisták –, hogy mindenki egyenlő, és ez ad egy olyan varázst az egész forgatagnak, hogy aki nem volt legalább egyszer a táborban, sosem fogja megérteni. És aki egyszer elment, az visszajár.”

Jövőre újra találkozunk!

 

Karsay Ferenc

polgármester