Ugrás a tartalomra

URBACT projekt

"Find Your Greatness’ URBACT Integrált városfejlesztést támogató transznacionális program

 

 

„Megtalálni a nagyságot”!

 

 

A „FIND YOUR GREATNESS” projekt célja, hogy a korlátozott erőforrásokkal rendelkező kis- és középvárosok rátaláljanak, hogyan népszerűsítsék saját városi identitásukat és kiterjeszthessék a városban rejlő potenciáljukat intelligens városfejlesztési technológiákkal.

 

A legnagyobb kihívás a kisvárosok esetében megtalálni azt a potenciált, amire építeni lehet. A ’Find Your Greatness’ projekt partnerei esetében a helyileg azonosított igény, amelyet fenntartható, városfejlesztést elősegítő mechanizmusként építettek fel, a városban rejlő lehetőségek feltárásának és fejlesztésének szükségessége, kombinálja a stratégiai marketing szemléletet az innovatív okos város eszközeivel.

 

A ’Find Your Greatness’ projekt szerint a városmárkaépítés, a marketing és kommunikációs stratégia együtt jár a stratégiai fejlesztéssel, a várostervezéssel, így együttesen jelentősen hozzájárul a városok láthatóságának, vonzerejének és versenyképességének növeléséhez, vonzóvá téve azokat a látogatók, befektetések számára, vállalkozásfejlesztés, tehetségek és különösen a lakosok számára.

 

 

A projekt általános céljai a következők:

 • ’Város márka’ építése
 • Város marketing stratégia ki-/átdolgozása építve a meglévő, kiemelni kívánt erősségre
 • ’Okos város’ eszközök használatának növelése
 • Új üzleti modellek kidolgozása
 • Magasabb látogatószám és helyben töltött vendégéjszaka elérése

 

Projektben résztvevő városok:

 • Alba Iulia (RO) – Vezető Partner
 • Braganca (PT)
 • Voru (EE)
 • Wroclaw (PL)
 • Candelaria (ES)
 • Perugia (IT)
 • Limerick (IE)
 • Budafok, Budapest XXII. kerülete (HU)

 

Budafok-Tétény önkormányzata 2018 őszén csatlakozott a „Find Your Greatness” nemzetközi projekthez. Budafok esetében a helyi kulturális érték megőrzése, azaz elsősorban a borturizmus áll a projekt középpontjában. A projekt fő célcsoportja a XXII. kerület, illetve Budapest és a környező települések teljes lakossága, továbbá a Budapestre látogató turisták.

 

ULG (Local Group – helyi partnerek találkozója)

A projekt megvalósítási szakaszában több, úgy nevezett URBACT Helyi Csoport (URBACT Local Group – ULG) találkozók teljeskörű megszervezése, lebonyolítása zajlott. Ezeken a találkozókon a Bornegyedhez kapcsolódó szakmai ötletelés, Pincejárat programok előkészítése, borászok és helyi vállalkozók bemutatkozása zajlott. Sajnos a Covid járvány terjedése bezárta az online térbe a találkozók nagy részét, de így is sikeresnek mondhatjuk ezeket az összejöveteleket.

 

Ilyen volt az egyik kerekasztalbeszélgetés 2020 október közepén melyen a Klauzál Ház valamint a kerület egyéb intézményeinek művészeti és kulturális szakemberei, illetve az önkormányzat egyes stratégiai partnerei vettek részt. A találkozó során arról értekeztek, hogyan jelenhetne meg Budapest Bornegyede a hamarosan elkészülő Magdolna Udvar új kulturális és közösségi terében is. Az összejövetelen számos ötlet és konkrét terv is napvilágot látott. 2021-ben folytatódtak ezek a találkozók, illetve 2022 tavaszán fejeződnek be.

 

Transznacionális partnertalálkozók (URBACT programban részt vevő városokkal)

A FYG projekt keretében a nemzetközi partnertalálkozókon is részt vett Budafok, nagyrészt ezek a találkozók is online zajlottak. Ezeken az online megbeszéléseken a résztvevő városok számolnak be az URBACT programban adott időszakban végzett tevékenységekről, előrehaladásról. 2022 tavaszán, ha a járványhelyzet engedi már személyesen lesznek megtartva ezek a találkozók, július végén pedig a zárótalálkozó.

 

Szakmai támogatás az URBACT programban:

WORKSHOP in Urban Brand Strategies- néven indított a vezető partner (Gyulafehérvár) egy olyan workshop sorozatot, amely kifejezetten Budafok specifikus. Itt egy szakértő vizsgálta meg a kerületben rejlő lehetőségeket és gyengeségeket és az eredmények alapján tett javaslatot egy mintaprojekt tesztelésére. A Zoom meetingen tartott interaktív tréning és tanácsadás a projektcsapat számára, azt hivatott elősegíteni, hogy milyen eszközökkel tudjuk Budapest Bornegyedét mielőbb híressé tenni a fővárosban.  2020.11.05.-én és 2020.12.09- én két alkalommal volt az online esemény megtartva.

 

Integrált akcióterv

A FYG projekt keretében a partner városok feladata, hogy egy akciótervet, intézkedési tervet készítsenek arra vonatkozólag, hogy hogyan építik be az elkövetkező három évben a partnertalálkozókon átvett jó példákat, jó tapasztalatokat, hasznos ötleteket, újításokat.

 

 

Budafokon a Pincejáratok során rengeteg ilyen ötlet beépítésre, kipróbálásra kerül. A visszajelzések pedig nagyon jók, egyre többen és egyre több helyszínen vesznek részt a Pincejárat programjain. Egyik nagy újítás pedig a Bornegyed társasjáték, mely hamarosan kapható lesz mindenki számára.