Ugrás a tartalomra

A könyvek birodalmában

2016. február 06. szombat
Varga Mónika, a Budafoki Könyvtár vezetője az intézmény programjairól
A könyvek birodalmában

Harminc éve, amikor Varga Mónika a budafoki – akkor még Tóth József utcai – könyvtárban dolgozni kezdett, a könyvek kölcsönzésén kívül nemigen szólt másról ez az intézmény. Három évtized alatt azonban a változó világhoz igazodva a könyvtár által nyújtott szolgáltatások köre jelentősen bővült. Először a videokazetták és CD-k jelentek meg, majd a hangoskönyvek és diafilmek, végül beköltöztek a kötetek közé a számítógépek is. Ma már tizenkét számítógépen lehet az internetet használni, amelyhez a hozzá nem értők a közösségi szolgálatot teljesítő diákoktól is segítséget kaphatnak, és a beiratkozott tagok a wifit is használhatják. Az eleinte alkalomszerűen megrendezett író-olvasó találkozók és kiállítások rendszeressé váltak, és egyéb, a könyvtár funkciójához illeszkedő közösségi programokkal egészültek ki, ahogy Varga Mónika, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár budafoki tagintézményének vezetője fogalmazott: a könyvtár közösségi színtérré vált.

A könyvtár vezetője elmondta lapunknak, hogy budafoki fiókjukban közel harmincötezer könyv, kétezer-ötszáz időszaki kiadvány és ugyanennyi CD, hangoskönyv, diakép és DVD, valamint térképek és elektronikus dokumentumok közül válogathat a több mint négyezer beiratkozott olvasó. Jó érzés számukra, hogy az önkormányzat támogatásával megvalósult és több éve működő „könyvet házhoz” szolgáltatás keretében tavaly már ezernyolcszáz könyvet és DVD-t tudtak kivinni a mozgásukban korlátozott emberek lakására. Varga Mónika azonban nemcsak azzal elégedett, hogy olvasóik száma növekszik és könyvtári állományuk is folyamatosan gyarapodik, annak is örül, hogy programjaik látogatottak és sikeresek.

Több fotó-, képzőművészeti és helytörténeti tárlat nyílt az elmúlt évben, közülük három – a visegrádi négyek országaiból érkezett meseillusztrációk, Sajdik Ferenc Pom Pom meséihez készült grafikái és a Janikovszky Éva-emlékkiállítás – elsősorban a gyerekekhez szólt.

Évente visszatérő kiállítóik közül Czimbal Gyula fotóművészt és az ARTÉR Művészeti Egyesület művészeit említette, állandó programjaik közül pedig a SZEGLET Irodalmi Társaság összejöveteleit, a helytörténeti előadásokat, a Mesefotelt és a Baba-mama klubot.

Kiemelte, hogy 2015-ben a Budafoki Fotóklub kiállításaival, egészségvédő előadásokkal, az Orosz irodalmi körrel és a kanaszta klubbal tovább bővült a könyvtár programkínálata, és Zimber Szilvia könyvkiadója jóvoltából két különleges könyvbemutatót is tarthattak.

Büszkén mesélte, hogy tavaly Grecsó Krisztián író, Kollár-Klemenc László zenész és Száraz Miklós György író is a könyvtár vendégei voltak, Szálinger Balázs költő Petőfi költészetét bemutató, rendhagyó tanítási órát tartott, Csongrádi Kata és barátai pedig zenés könyvbemutatót. Fellépett a PUNCS duó, bemutatkozott Anjo Amika, aki slágereket énekelt eszperantó nyelven, a családoknak pedig az Aranyalma Páros adott színes műsort. (Tamás Angéla)