Ugrás a tartalomra

A lomtalanítás számokban

2018. június 20. szerda
Kerületünkben május 22-31-ig tartott az FKF Zrt. által végzett lomtalanítás, amelyet az önkormányzat közterület-felügyelői aktívan ellenőriztek.
A lomtalanítás számokban

Az FKF Zrt. értesítő levélben, társasházak esetében plakáton keresztül tájékoztatta a budafok-tétényieket a lomtalanítás időpontjáról, annak szabályairól. Több jelzés is érkezett azonban az önkormányzat felé, hogy ennek a tájékoztatási kötelezettségnek nem minden esetben tettek eleget — ezt a jelzést a közterület-felügyelet munkatársai továbbítják az FKF Zrt.-nek, hogy a jövő évben mindenki időben értesüljön a lomok kihelyezésének módjáról és időpontjáról.

A szabályok betartását Budafok-Tétény önkormányzatának közterület-felügyeleti csoportja, a kerületi rendőrkapitányság járőrei, valamint a fővárosi közterület-felügyelők ellenőrizték. A korábbi negatív tapasztalatokra alapozva a kerületi közterület-felügyelet munkatársai mobilkamerákat helyeztek ki azokra a helyszínekre, amelyek az előző években népszerű célpontjai voltak a szabálytalan lomtalanítóknak, így például a Kiránduló utcában. Pozitív hír, hogy míg tavaly az FKF Zrt. számításai szerint körülbelül 180 m3 lom került ki az elszállítás után, szabálytalan módon ezekre a frekventált területekre, idén ez a szám a töredékére csökkent a kamerák jelenlétének köszönhetően.

A kerületi közterület-felügyelet munkatársai május 22. és május 30. között 138 esetben figyelmeztettek, két esetben pedig eljárást is indítottak a lomtalanítással összefüggésben.  A közterület-felügyelők 29 esetben szabtak ki bírságot a köztisztasági szabályok megszegése miatt, összesen 270 ezer forint értékben. Az intézkedésekre akkor került sor, ha valaki nem az FKF ZRT. tájékoztatójában szereplő időben helyezte ki a lomokat, illetve azokkal az elkövetőkkel szemben szabtak ki bírságot, akik nem kerületi lakosok, így nem jogosultak kerületünkben lomtalanítani.

A rendőrséggel közös szolgálat célja a lomtalanítás ellenőrzése, a szabálytalankodók, a „lomisok” igazoltatása volt — 63 esetben figyelmeztették, 205 esetben igazoltatták őket vagy kérdezték le a gyanús gépjárműveket. Érdekes tény, hogy a szabálytalankodók jelentős része Budafok-Tétényen kívülről, a szomszédos kerületekből vagy községekből érkezett.

Az önkormányzathoz érkező bejelentések száma jelentősen, több mint a felével csökkent az előző évekhez képest. A megkeresések jó része a lomok elszállítása utáni állapotot kifogásolta, amellyel kapcsolatban a közterület-felügyelet megkereste az FKF Zrt.-t, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy a munkák gördülékenyebbé tétele érdekében növelik az utómunkákat végzők létszámát.

Köszönjük azoknak a lakóknak, akik a szabályok betartásával segítették, hogy Budafok-Tétényben hamar visszaálljon a rend a lomtalanítás után.