Ugrás a tartalomra

A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulójára emlékeztek- Videóval frissítve!

2019. január 23. szerda
Január 19-én a Nagytétényi Polgári Kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében tartottak megemlékezést és koszorúzást a nagytétényi Sváb Emlékműnél.
A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulójára emlékeztek- Videóval frissítve!

A Himnusz, valamint a magyarországi németek Himnuszának eléneklése után Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a megemlékezőket, majd felkérte Zugmann Pétert ünnepi beszédének megtartására.

,, Néha elgondolkodom, mi lett volna, ha 72 évvel ezelőtt a kitelepítés nem történik meg? Hogyan nézne ki településünk, a portáink, egyáltalán a nagytétényi városkép?”  – kezdte beszédét az alpolgármester. ,,De tudjuk, mert megtanultuk az iskolában is, hogy a történelemben nincs olyan, hogy "mi lett volna, ha...". Helyette vagyunk mi most itt a jelenben, és velünk élő svábok helyett csak egy rájuk emlékező emlékmű áll most itt mellettünk.”– mondta, majd köszönetét fejezte ki a Nagytétényi Polgári Körnek, hogy a Sváb Emlékmű létrejöhetett. Zugmann Péter megköszönte a jelenlévőknek a részvételt, ahogy mondta, ezzel járulhatunk hozzá leginkább ahhoz, hogy soha többé ne forduljon elő hasonló történelmi bűntett!

A megemlékezésen Kludák Erzsébet, a Helytörténeti Kör vezetője és Dr. Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tartott beszédet, a nagytétényi Hugonnai Vilma Általános Iskola 5. osztályos tanulói pedig Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét mondták el németül és magyarul.

A rendezvény végén elsőként helyezett el koszorút a Törökbálinti Városszépítő Egyesület elnöke és a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonya. Budafok-Tétény önkormányzata nevében Zugmann Péter alpolgármester, majd a Nagytétényi Polgári Kör, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör, Bogó Ágnes díszpolgár, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, és a POFOSZ XXII. kerületi elnöke, Péter Árpád helyezték el az emlékezés koszorúit.

Galéria: Mátyás Tibor