Ugrás a tartalomra

Áldásos munka a koraszülöttekért

2018. április 27. péntek
Rangos elismerés Szabó Miklós kerületi kutatóorvosnak
Áldásos munka a koraszülöttekért

Duplán ünnep volt március 15. Szabó Miklós számára, aki ekkor részesült a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozata kitüntetésben magas színvonalú munkájának elismeréseként. A Budafokon élő orvos különösen a koraszülöttek gyógyításáért tesz sokat évtizedek óta.

Szabó Miklós, éppen harminc éve szerzett orvosi diplomát, majd gyermekorvosként dolgozott Sopronban két évig. 1990-ben a Peter Cerny Mentőszolgálathoz, azaz az ország első koraszülött-mentőszolgálatához csatlakozott, amelynek kötelékében három éven át járta az országot, majd elhelyezkedett a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika újszülött intenzív osztályán, amelyet 2007-től vezet.

– Minden tizedik magyar állampolgár koraszülöttként jött a világra, ami valamivel magasabb az európai átlagnál – mondta lapunknak. – Néhány éve uniós pályázatból jelentős fejlesztéseket tudtunk véghezvinni, megújult például az inkubátor- és lélegeztetőkészülék-műszerparkunk. A legnagyobb kihívás jelenleg a nővér- és orvoshiány…

– A hivatalos jelentés szerint kimagasló munkájáért kapta a kitüntetést.

– Az átadási ünnepségen, a laudációban elsősorban azt a tudományos munkát emelték ki, amelynek révén új módszert vezettünk be az oxigénhiányban szenvedő újszülöttekért. Az úgynevezett hűtéses eljárással jobb eséllyel gyógyítható az oxigénhiány okozta csecsemőkori idegrendszeri károsodás. A nemzetközileg is jelentős tudományos eredményeimet és az évtizedes intenzív gyógyító munkát ismerték el ezzel a kitüntetéssel.

– Munkája és kutatásai mellett azért jut ideje családjára, illetve hobbira?

– Természetesen, hiszen a család nagyon fontos háttér mindezekhez. Feleségem vezető gyermekpszichiáter, két gyermeket neveltünk fel. A lányom fotóművész és vezetéspszichológiával foglalkozik, Finnországban él, őt és ötéves unokánkat évente többször is meglátogatjuk. A fiunk orvostanhallgató, idehaza él. A hobbink a természetjárás és a kertészkedés.

– Hogyan került a Szabó család Budafokra?

– Barátaink csábítottak ide 1997-ben. Szeretünk itt élni, családias a környezet, itt még figyelnek egymásra az emberek, számos barátra tettünk szert. Ami még nagyon fontos a számunkra, sok a zöld terület, s innen a munkahelyet is könnyen elérhetjük. (Temesi László)