Ugrás a tartalomra

Allegro Barbaro másképp

2017. június 15. csütörtök
Igazi zenei csemege volt a Muzsikás koncertje a Klauzál Házban
Allegro Barbaro másképp

A Muzsikás együttes tavaszi országjáró körútjának hangversenyein felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólal meg a népzene, valamint Kodály és Bartók zongoradarabjai. Erről győződhettünk meg június 8-án a Klauzál Házban adott koncertjükön is, amelyen a zenekar tagjain kívül neves zenészek is felléptek.

A Muzsikás együttes több éve játssza itthon és világszerte a népzenét és a klasszikus zenét ötvöző műsorát, ami mindenhol óriási siker. A sorozat egyik programja, az Allegro Barbaro című egészen egyedi és soha nem látott-hallott elemekkel bővült: immár együtt és egyszerre szólalnak meg a színpadon Bartók darabjai és a népi hangszerek, vagy éppen Bartók zenéjére jelenik meg a tánc.

– A koncerten többek között Kalotaszegről, Szatmárból, a Dunántúlról és Moldvából szólalnak meg népi dallamok, Bartók gyermekeknek, Improvizációk magyar népdalokra, a Szabadban ciklusból részletek, az Allegro Barbaro, a Román népi táncok, valamint Kodály Marosszéki táncok című darabja hangzik el – hallottuk Hamar Dánieltől, az együttes alapító tagjától. 

– Mi a céljuk ezzel az egyveleggel? Bartók zongoramuzsikájára alkalmanként autentikus tánc is megjelenik...

– A hangverseny egyik célja, hogy a hagyományos népzenét olyan körökbe is eljuttassuk, ahol ez korábban egyáltalán nem volt ismert. Bartók és Kodály muzsikájának pedig új híveket szeretnénk szerezni a népzenei közönség között.

– Kik lépnek még fel koncertjeiken?

– Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, aki a kritikusok szerint Bartók műveinek egyik leghitelesebb tolmácsolója, de széles érdeklődésének köszönhetően minden korszakból merít. Rajta kívül pedig a moldvai csángó magyarok balladáinak és népdalainak egyik leghitelesebb megszólaltatója, a moldvai születésű, Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus-énekes. Ez az az éneklési mód, melyről Bartók számtalan alkalommal írt elragadtatva. A koncertet a Harangozó-díjas táncospár, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó színesíti. (Temesi László)