Ugrás a tartalomra

Megnyitották a Növény utcai gyalogosátjárót

2011. december 04. vasárnap
November 24-én átadták a gyalogosok számára létrehozott, a munkaterület szélén kialakított, attól kerítéssel elhatárolt ideiglenes felszíni átjárót a Növény utcánál.
Megnyitották a Növény utcai gyalogosátjárót

Fontos szakaszához érkezett el a Növény utcai forgalmi csomópont építése, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában folyik az M0 útgyűrű bővítésének az M6 autópálya és az 51-es számú főút közötti területén. Idén márciusban szűnt meg a gyalogosforgalom a Növény utca menti Horgásztelep és a Nagytétényi út között a közműkiváltások és az aluljáró rendszer építése miatt. Ebben az időszakban a kivitelező egy kisbuszt biztosított a helyieknek, amely térítésmentesen szállította az utasokat a Horgásztelep és a Növény utca Nagytétényi út felőli része között.

A kivitelezés most ért olyan stádiumba, hogy kialakíthassák az ideiglenes járdát a gyalogosoknak. November 24-én átadták a járókelőknek a munkaterület szélén kialakított, attól kerítéssel elhatárolt ideiglenes gyalogos járdát. Ettől az időponttól kezdve a kisbusz közlekedése megszűnt. Várhatóan a csomópont átadása előtt még egy alkalommal elterelik a gyalogosforgalmat, de teljes lezárás már nem lesz.

 
 

A november végi átadáson részt vett Szabolcs Attila polgármester is, aki a NIF szakembereivel közösen végigsétált az újonnan átadott gyalogátjárón.

A Növény utca lezárása nyomán a Dunatelepen élők körében korábban nagy felháborodást váltott ki, hogy a gyalogosok sem közlekedhetnek, ez a gond most megoldódott.
- Nem lehet elfogadni, hogy a területről gyalogosan sem kimenni, sem oda bejutni nem lehetett - mondta Szabolcs Attila. Közlése szerint az új átjárót több helyen is biztonsági őrök őrzik, ráadásul ki is világítják, így a járókelők biztonságosabban kelhetnek át egyik oldalról a másikra, mint korábban. - Nyilván nem egy "gyalogossztráda" létesült, nem tanácsos például magas sarkú cipőben átsétálni a murvából kialakított járdán, de ideiglenesen megfelel a célnak. A munka jó tempóban halad és feltehetőleg befejeződik az építkezés a kitűzött időpontra - jegyezte meg a polgármester.

Ismert, az M0 déli szektorának bővítésének tervezése nyomán jött létre a kerületi önkormányzattal az a megállapodás, amelynek részeként új közúti kapcsolat épül a Növény utca térségében a 6-os út és a Nagytétényi út között. Az eredeti tervek szerint 2011 második felére be kellett volna fejeződnie az építkezésnek, a kivitelező azonban előre nem látható akadályokba ütközött. Ezek között volt például több régészeti felfedezés is, egy 7000 éves település maradványai mellett római kori útra és avar kori leletekre bukkantak a feltárások során. A kutatások azóta lezárultak, s a munkálatok a kivitelező szerint várhatóan jövőre fejeződnek be.

A beruházás nyomán új vasúti híd és közúti aluljáró épül, a csatlakozó le- és felhajtó rámpákkal és útpályával. A munkálatok végeztével új zajvédő falat építenek, fákat és növényeket is telepítenek a helyszínen. A létesítmény átadása után a Növény utcai csomópontban a Nagytétényi út, a 6-os út, Budapest centruma, illetve a városhatár felől érkező gépjárműforgalom külön szinten keresztezi majd a MÁV vasúti vágányait. A megépülő aluljáróban a kerékpárosok és a gyalogosok is biztonságosan közlekedhetnek a jövő évtől. A Nagytétényi út felől külön kihajtóág épül a 6-os útra Pécs felé, amelyet az M0 M5 felé vezető szakaszán közlekedők is használhatnak. A többi irány - Budapest központja, az M0 M1 felé vezető oldala - egy új, nagykapacitású jelzőlámpás csomóponton keresztül lesz elérhető.

Az építési munkák befejeztével a kerület igényeit figyelembe vevő, korszerű, a jelenleginél lényegesen biztonságosabb csomópont létesül. Ezzel egyszerre nyílik mód az M0 autópálya és a Nagytétényi út közötti kapcsolat fejlesztésére, és a XXII. kerület belső úthálózatának tehermentesítésére.

Vigh Dániel