Ugrás a tartalomra

Védett lett a Tétényi-fennsík

2012. január 05. csütörtök
A védetté nyilvánítás célja a terület természetközeli állapotú pusztafüves lejtősztyepp-vegetációjának és állatvilágának hosszú távú megőrzése, a beépítés és a gépjárműforgalom megakadályozása.
Védett lett a Tétényi-fennsík

A Vidékfejlesztési Minisztérium védetté nyilvánította a Tétényi-fennsíkot és a Zabanyik-hegyet. A tárca rendelkezett a Cégénydányádi-park természetvédelmi terület bővítéséről, az oltalom alá helyezéssel egyidejűleg megjelent a területek természetvédelmi kezelési terve is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a miniszter további négy, korábban védetté nyilvánított terület természetvédelmi kezelési tervéről is rendelkezett. A közlemény szerint a döntés fordulópontot jelent, hiszen érdemi előrelépés sem a védetté nyilvánításokban, sem a kezelési tervek kihirdetésében nem történt az elmúlt két-három évben.

A Törökbálint és Budapest XXII. kerület közigazgatási területén elhelyezkedő, 148 hektár kiterjedésű Tétényi-fennsík természetvédelmi terület védetté nyilvánításának célja a terület természetközeli állapotú pusztafüves lejtősztyepp-vegetációjának és állatvilágának hosszú távú megőrzése, a beépítés és a gépjárműforgalom megakadályozása. A Tétényi-fennsík természetvédelmi kezeléséért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a felelős.

A kerületünk egyik legfontosabb természeti értékének tekinthető Tétényi-fennsík budapesti része már korábban is fővárosi védettséget élvezett. A térség megóvása érdekében sokat tett a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a fennsíkunkkal együtt védetté nyilvánította az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Szőlősardó határában 63 hektáron elhelyezkedő Zabanyik-hegyet is.