Ugrás a tartalomra

Élő kapcsolatban a választókkal

2012. január 19. csütörtök
Németh Zoltán országgyűlési képviselő a kerületi fejlesztésekről, az euroválságról és a médiatörvényről.
Élő kapcsolatban a választókkal

"Sokan nem hiszik, hogy az emberek internetes kérdéseire én írom a válaszokat. Pedig erre az a válaszom, hogy de igen, én írom!" Németh Zoltán Budafok-Tétény országgyűlési képviselője, a budapesti közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője nagy hangsúlyt fektet a választópolgárokkal való kapcsolattartásra. Ennek érdekében minden fórumot megragad, legyen az hírlevél, vagy az internetes honlap lehetőségei. Az előző év eredményei és az újév aktuális tervei kapcsán beszélgettünk vele, de megkérdeztük véleményét néhány országos jelentőségű témáról is, amiben a Promontor TV műsorkészítői voltak segítségünkre.

- Sokan aggódnak ma a magyar gazdaság helyzete miatt. Szinte "slágertémává" vált a forint árfolyamának alakulása a svájci frankkal szemben, illetve az euróválság. Ön szerint mennyiben okozta spekuláció a forint gyengülését?

- A spekuláció, mint lehetőség felmerül ilyen esetben. Nem a gazdasági növekedés az elsődleges probléma ebben a történetben, hiszen ez minden európai országot érint. Nekünk a fő problémánk az előző kormányzattól megörökölt óriási adósság. Ez tulajdonképpen egy adósságválság. Magyarország igyekszik leépíteni ezt az adósságot, mielőbb visszafizetni a hiteleket, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kamatokat fizetünk. Magyarország érdeke az, hogy az állampapírok kamatai minél alacsonyabbak legyenek, miközben a külföldi befektetők meg abban érdekeltek, hogy magasak legyenek ezek a hozamok. Nem beszélve arról, hogy egyfajta érdek-egybeesés is mutatkozik bizonyos politikai érdekekkel, mert mintha egy tudatos lejárató kampánnyal is összefüggene ez a probléma. Ez gyakorlatilag nyomásgyakorlás és büntetés, ami azért sújt minket, mert a sok gazdasági érdeket sértő bankadóval és a multik megadóztatásával igyekszünk segíteni az egyensúlyt, és nem a korábban vagy máshol alkalmazott megszorításokkal. Az, hogy milyen az ország megítélése és hogy milyen hírek jönnek-mennek egy országgal kapcsolatban, az alapvetően befolyásolja ezeket a dolgokat. A jegybankkal is összefüggenek a fentiek. A jegybanknak volna több lehetősége, hogy segítsen hazánknak, például a magyar adósságállomány terhével kapcsolatos mozgástér növelésében, de ezekkel sajnos nem él. Jó kérdés, hogy miért, az előző kormányzat idején ugyanis segített. Továbbá - érdekes módon - a korábbi kormányzat idején bevezetett, a mostanihoz hasonló változtatásokat nem követte ilyen nemzetközi tiltakozás.

- Mit sikerült Önnek parlamenti képviselőként, illetve fővárosi frakcióvezetőként elérnie munkája során a tavalyi évben, főleg, ami a kerület életét illeti? Mik a tervei 2012-re?

- Az egyik ilyen legfontosabb eredmény a nagytétényi rehabilitáció ügye. Erre egy európai uniós pályázatot adtunk be még a korábbiakban. 2011-ben megszületett a döntés, amiben - úgy érzem - nekem is volt részem, és aminek eredményeképpen Nagytétény központja megújul a tervek szerint 2013 első negyedévéig. Három épületen végeznek funkcióbővítő átalakítást: az egyik ilyen a Tétény mozi. Hát most ennek éppen semmilyen funkciója nincs. Ebből művelődési ház, közösségi ház lesz. A másik a Szelmann-ház, ami szintén bővülni fog és megszépül, a harmadik pedig a zsinagóga épülete, amiből könyvtár lesz. Ezzel egyidőben a közterületek is megújulnak. Elsősorban a Szent Flórián tér és az odavezető utcák, a templom szomszédsága, valamint a világháborús emlékmű környezete. Két épület pedig új homlokzatot kap. Úgy szeretnénk a városrészt élhetőbbé tenni, hogy a hangulata, miliője megmaradjon.

A másik beruházás, amit említeni szeretnék, szintén Nagytétényben jön létre, de egész Dél-Budát, sőt, a környező településeket is érinti. Ez Budapest legnagyobb és legkorszerűbb hulladékudvara, amely rövidesen megnyílik. ͍gy megszűnik az oka az illegális hulladéklerakásnak, mivel itt olyan hulladéktípusokat lehet hamarosan elhelyezni, amivel eddig a lakosok nem tudtak mit kezdeni. Főút mellett van, jól megközelíthető, de egyben olyan területen, ami eddig nem a rendezettségéről volt híres. Korábban ez a prodzsekt negatív hullámokat vetett, de meggyőződésem, hogy az építésekor a létesítményt övező félelmek a működés során elillannak majd.

Budafokon is szeretnénk komoly fejlesztéseket a következő években. Ennek része, hogy a piac a Játék utca túloldalára kerülne. Az építkezés befejezéséig a mostani helyén működhetne tovább, hogy folyamatos legyen a tevékenysége. Emellett magát a Városház teret is meg kéne újítani. Ennek a tervnek az előkészítése tavaly kapott lendületet, a Budapesti Közlekedési Központtal tárgyalunk róla. A Mária Terézia utat tervezzük átépíteni, összefüggésben a Kossuth Lajos utca sétálóutcává való alakításával. Olyan megoldást szeretnénk, hogy a városrész forgalom-terhelése csökkenjen. Most nagy az átmenő forgalom, ezt szeretnénk redukálni. A közösségi közlekedést pedig úgy szeretnénk előnyben részesíteni, hogy az autósokat sem akarjuk kiszorítani. A szakrendelő felújítása is szükséges.

- A sajtóban széles körben tárgyalják, hogy az oktatási és egészségügyi intézmények finanszírozó gazdája megváltozik. Hogyan érinti majd ez a kerületi intézményeket?

- Számtalan önkormányzatnál - kistelepüléseken és főleg a középfokú oktatás intézményei esetében a megyékben - nehézség mutatkozott a finanszírozásra. Magyarán nem volt pénz a működtetésre. De ez különféleképpen érint különféle önkormányzatokat. Ezért lesz meg továbbra is a lehetőség, hogy amennyiben a helyi önkormányzat kívánja, és meg tud állapodni erről a megfelelő partnerekkel, akkor ezután is maga lássa el az általános iskolai és a középfokú oktatás feladatait. (Az óvoda és bölcsőde egyébként is az önkormányzatoknál marad.) Nagyjából egy év van a helyzet rendezésére. Én mindent megteszek azért, hogy a kerületi intézmények továbbra is jó színvonalon tudják szolgálni a lakosságot.

- A kormányváltás óta az egyik legviharosabb ügy az új médiatörvény és általában a szabályozás megváltozása. Végül is miért volt szükség a közmédia átalakítására?

- Az elmúlt évtizedekben médiaszabályozásunk elavulttá vált. Időközben ugyanis egyre fontosabb szerephez jutott az elektronikus média - ezen belül is az internet -, ez pedig fontos szabályozási változásokat tett szükségessé. A törvény megalkotását nagy viták övezték, de nemigen tudunk olyan eseményt említeni, amely megkérdőjelezné, kétségbe vonná a tavalyi változtatás létjogosultságát. Amikor bírálóink azt állítják, hogy vége a sajtószabadságnak, akkor én azt válaszolom, hogy tessék mondani olyan példát, ami ezt alátámasztja. A Klubrádióét kár is említeni. Hiszen az ő esetükben pályázatot írtak ki, mert lejárt a frekvenciahasználati joguk. A Klubrádió olyan pályázatot adott be, amely mértékadó vélemények - így a médiatanácsé - szerint annyira gyenge, hogy az már provokáció. Vannak olyan hírek is, hogy az ő érdekükben ellenzéki politikusok, véleményformálók vagy mások latba vetették befolyásukat, nyomást gyakorolva, hogy az illetékesek eleve rájuk szabják a pályázati kiírást. Ez - azt gondolom - skandalum lett volna. Egyébként továbbra sem lehet azt mondani, hogy a médiatörvény minden fontos problémát megoldott volna, hiszen ez nem is lehetséges. Arra gondolok például, hogy sajnos valóságshow-k még mindig vannak. Az ezekben vonagló, celebeknek nevezett személyekkel kapcsolatban jogos a kérdés, hogy nekik ott lenne-e a helyük vagy nem, példaként szolgálhatnak-e a fiatalságnak, vagy sem. De ha megnézzük egyik-másik kereskedelmi adó híradóját, láthatjuk, hogy az első húsz percben folyik - mit folyik, fröcsög - a vér. Ezen kérdésekkel mind küzd a médiahatóság.

- Ön nagy hangsúlyt helyez a választóival való kapcsolattartásra. Erre minden lehetséges eszközt megragad, például az interneten is nagyon aktív kommunikációt folytat.

- Az olyan hagyományos kommunikációs módozatok mellett, mint a jól ismert képviselői fogadóóra igyekszem országgyűlési képviselőként meghonosítani új kapcsolattartási módokat. Egyrészt nagyjából háromhavonta képviselői hírlevélben számolok be az elvégzett munkáról, és közben várom is az észrevételeket a megadott elérhetőségeken. Ez papíralapú és minden kerületi postaládájába eljut. A másik fő fórum a nemethzoltan.hu honlap. Ide mind a parlamenti képviselői, mind az önkormányzati hírleveleket feltöltöm. Ezeket külön kérni is lehet a weboldalon keresztül, szóval nem marad le senki semmilyen hírről, ha érdeklődik iránta. A honlapon van online fogadóóra is. Itt bárki tud levelet írni, amire választ is kap. Sokan nem hiszik, hogy én írom meg a válaszokat, azonban erre azt válaszolom, hogy de igen, én írom! Kaptam már olyan levelet, amiben az állt, hogy "úgyis tudom, hogy nem Ön fog válaszolni", de amikor valaki vasárnap kap választ, akkor talán neki is gyanús lesz, hogy ez valóban én vagyok, és elhiszi, hogy ilyenkor nem dolgoztatom a munkatársamat.

A honlapon a tartalom rendszeresen frissül, emellett igyekszem követni a világháló változásait: a közeljövőben indul az okostelefonokra optimalizált mobilverzió is. Blogot is írok, és az érdeklődők megtalálnak a Facebookon is.