Ugrás a tartalomra

Világbajnok jobbhátvéd

2012. január 19. csütörtök
A világ legjobb nyolc csapata közé jutott a magyar női U18-as jégkorongválogatott. A kerületi Kocsondi Nóra a megalakulásakor került be a csapatba.
Világbajnok jobbhátvéd

A világ legjobb nyolc csapata közé jutott a magyar női U18-as jégkorongválogatott, miután megnyerte a tromsői divízió I-es világbajnokságot. Gömöri Csaba szövetségi edző együttese a világ élvonalában olyan sportági hatalmakkal szerepel majd együtt, mint Kanada, az Egyesült ?llamok, Oroszország, Svédország, Finnország, Csehország, Németország és Svájc. Ilyen "magasságban" magyar női válogatott még sohasem járt. A sikerkovácsokat Kocsondi György önkormányzati képviselő és Karsay Ferenc alpolgármester is köszöntötte a Liszt Ferenc repülőtéren. A képviselő lánya, Kocsondi Nóra ugyanis tagja a világbajnok csapatnak, az alpolgármester pedig az U18-as női válogatott szövetségi edzőjének trénere volt.


Sikerkovácsok a repülőtéren. Balszélen Gömöri Csaba szövetségi edző.

Kocsondi Nóra a megalakulásakor került be a csapatba. Nem gondolta, hogy a vb-n ilyen komoly eredményt érnek el, örült volna egy harmadik helynek is, de a norvégiai Tromsőben veretlenül lett csapatuk világbajnok.

- Mit kell tudnia egy jobbhátvédnek?

- A jobbhátvéd erőssége, hogy jól lő, és jól korcsolyázik. Hátulról kell irányítania, pontos passzokat kell adnia. Ritkán török előre, inkább a csatárokat indítom, bár a kék vonalról lőttem már gólt. Kisebb koromban többnyire csatárt játszottam, de mostanában inkább hátvédként lépek pályára.

- Hogy jut eszébe egy lánynak a jégkorong? Családi hagyomány?

- A család ismerősei között akadt jéghokis, de a szűkebb családomban korábban a bátyámat kivéve senki sem jégkorongozott. Ma már két öcsém is ezt a sportágat űzi. Magyarországon nem olyan népszerű sportág, mint más országokban, ahol fejlettebb a jégkorongkultúra. Kicsiként én is úszni jártam, de amikor a bátyám korcsolyázott, és elhívták a jégről hokizni, én is mentem. Ha megy a fiú, menjen a lány is - vélték a szüleim. Korcsolyatanulásnak indult, de végül ott ragadtam a jégkorongnál. Ennek tíz éve. Most a MAC Marilyn csapatában és a pesterzsébeti Farkasok fiúcsapatában játszom.

- Hogy telnek napjaid? Össze tudod egyeztetni az edzést az iskolával?

- Pesterzsébeten edzem a legtöbbet, a fiúkkal. Vagy odamegyek az iskolából, vagy előbb hazajövök, és utána megyek edzeni. Hétvégén nem járok bulizni a barátaimmal, és sokszor lemaradok a családi programokról is. Nyáron van pihenő, akkor nem edzünk. Futni szeretek, így amikor nincs edzés, akkor futok. Az iskolám elnéző, tolerálja, ha elkérnek, mert a válogatottnál összetartás van.

- Mit jelent nálatok az összetartás?

- Reggel együtt bemelegítünk a jégcsarnokban, majd a jégen edzünk. Ezt követi egy szárazedzés, az ebéd és a míting, ahol taktikai és technikai megbeszélés tartunk. Ezután még egy edzés és hazamegyünk. Nóra jó korcsolyázónak számít, érettségi után a Testnevelési Egyetemre készül. Tavaly 93 százalékos érettségit tett testnevelésből a Szent Gellért Gimnáziumban. Mint mondja, a kicsi gyerekek edzője szeretne lenni, de nem keseredik el, ha nem jön össze, mert akkor cukrász lesz.

 
Karsay Ferenc alpolgármester és a bajnok a reptéren, Kocsondi Nóra bemelegítés közben.

T. A.