Ugrás a tartalomra

Hivatás, színvonal és elérhető ár

2012. február 15. szerda
A Tomori Pál Főiskolán kifejezetten alacsony áron kínálják a kurzusokat, miközben a főiskola az ország egyik legjobb oktatógárdáját tudhatja magáénak.
Hivatás, színvonal és elérhető ár

Valódi versenyhelyzetet teremtett a felsőoktatási intézmények körében az új szabályozás, hiszen a közgazdászképzésben mostantól az ár-érték-arány kap kiemelkedő szerepet - vélekedik dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola rektora. Az intézmény megalakulása óta hivatásának tekintette, hogy elérhető áron kínálja azokat az oktatási szolgáltatásokat, amelyek különböző okoknál fogva jellemzően csak a tehetősebb rétegek számára volt elérhető. Az államilag finanszírozott helyekre korábban is azok pályáztak sikerrel, akik a felkészülés során meg tudták fizetni a különórákat, vagy százezreket tudtak áldozni egy-egy nyelvvizsga megszerzésére. Ennek tudatában a Tomori Pál Főiskola a költségtérítéses képzések árát igyekezett a kevésbé tehetős rétegek pénztárcájához igazítani, így ez az összeg ma az országban az egyik legalacsonyabb.

Az alacsony költségtérítési összegek számos olyan költséghatékony megoldás eredményeként mutathatóak fel, amelyeket a nagy, és bonyolult szervezeti és adminisztrációs feltételekkel működő intézmények nem tudnak megvalósítani. Nagyon kevés helyen követik például azt a gyakorlatot, hogy a költségtérítés összegét a felvett tárgyak arányában határozzák meg. A Tomori Pál Főiskolán, amennyiben valaki kevesebb tárgyat szeretne tanulni egy félévben, ennek arányában a kiállított számla végösszege is csökken.

A számos előnypont között kiemelhető, hogy a tanuláshoz szükséges jegyzeteket önköltségi áron tudják megvásárolni a hallgatók, ami félévente nagyságrendileg 10 ezer forintot jelent, míg más intézményeknél ez az összeg általában ennek a többszöröse. Sok hallgató választja a Tomori Pál Főiskolát az oktatók és a teljes oktatási rendszer rugalmassága, testre szabhatósága miatt. Másoknak az a közvetlen légkör jelenti a legfőbb vonzerőt, amely a hallgatók között, valamint a hallgatók és az oktatók között kialakul. S persze, sokak tetszését elnyeri a kastély hangulata, amelyben a kollégium és az oktatási helyiségek is helyet kaptak.

Az intézmény a tehetséggondozás keretében további lehetőségeket is felkínál azoknak, akik többet szeretnének foglalkozni választott szakmájukkal. Azok, akik a kötelező feladataik mellett további kutatói munkát is felvállalnak, például írnak valamiről egy kisebb tanulmányt, felvételt nyerhetnek a szakkollégiumba, s így ingyenes kollégiumi elhelyezést és jól felszerelt munkaállomást kapnak a kutatói munkájuk támogatására. A legjobban teljesítő hallgatók még külön kiemelt ösztöndíjra is sikerrel pályázhatnak.

A főiskola ugyanakkor igen előkelő helyet tudhat magáénak a felsőoktatási rangsorokban is. A legutóbbi HVG rangsor a Tomori Pál Főiskola oktatógárdáját méltatva, a Budapesti Corvinus Egyetem után egyenesen a második helyre emelte a közgazdasági képzők sorában. Az pedig már lassan megszokottá válik, hogy az egy minősített oktatóra jutó hallgatók tekintetében évről évre a Tomori Pál Főiskola áll az élen.

A főiskola fontosnak tartja az utánpótlás nevelését is, hiszen egy felsőoktatási intézmény, hallgatói tekintetében, mindig "hozott anyagból" gazdálkodik. Ennek szellemében kezdi meg működését 2012 szeptemberében a Tomori Pál Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola is, ahol a főiskolán megszokott, színvonalas képzést kívánják felkínálni a leendő középiskolásoknak. A képzés kimeneteként öt év alatt a közgazdasági szakismeretek elsajátításán túl stabil angol nyelvtudás birtokában hagyhatják el a középiskolások a padsorokat.
A középiskola székhelye Budapest XXII. kerületében, a Campona közvetlen szomszédságában, hangulatos környezetben fekszik, amely jól megközelíthető a főváros más részei és déli országrész felől egyaránt.

Elérhetőségek