Ugrás a tartalomra

Reneszánsz fesztivál

2012. június 06. szerda
Különös rendezvénysorozatot tartott a Reneszánsz Hölgyek Társasága Egyesület május végén, Budafokon.
Reneszánsz fesztivál

A szervezők gyakorlott színesítői közéletünknek, Budafok-Tétény különböző helyszínein nem először rukkoltak elő meghökkentő, szórakoztató eseménnyel, performansszal. Tartottak Mátyás-estet a Tóth József utcai közösségi házban, kulináris-kulturális időutazást a Liszt-év kapcsán a Nagytétényi Kastélyban - hogy csak párat említsünk. Idén a nyárelő fesztiválhangulatban találta a csoportot; Reneszánsz Fesztivál címmel három napon keresztül szolgáltattak érdekességeket Budafokon.

Királyi pár a piacon

Május 24-én a következő napok eseményeinek beharangozását tartották, természetesen nem a megszokott módon. Mátyás királyt és Beatrix királynét, valamint udvartartásukat megidéző reneszánsz jelmezben, a város közterein, hol itt, hol ott tűnt fel a különös társaság, hirdetve az elkövetkezendőket.

 

A piacon is lehetett találkozni velük, keltettek is feltűnést a zöldségek-gyümölcsök között. A figyelmesebbek az egyik jelmezben felfedezhették Wichmann Tamás többszörös világbajnok kenust is (ő régóta pártfogója, mecénása az egyesületnek).

 

A Szent Lipót plébániatemplom előtt rövid műsort is adtak.

A mecénás Törley

Másnap a Törley Pezsgőpincészetben peregtek az események. Danyilakisz Kata, a Reneszánsz Hölgyek Társasága elnökének köszöntője után a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje korhű jelmezekben, valódi középkori fegyverekkel tartott hadibemutatót, majd dr. Gács János, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezető főtanácsosa és Garbóci László helytörténész, Budafok-Tétény díszpolgára tartott előadást.

 

 

Hallhattunk érdekes adalékokat a reneszánsz korra jellemző kultúrmecenatúráról, és az egyik legnagyobb múltszázadi budafoki mecénásról, Törley Józsefről. Az Imperatrix régizenei együttes körhű koncertje reneszánsz zeneművekkel zárta az események sorát. A Zsolnay-teremben Balla István bőrész-iparművész alkotásait állították ki. Természetesen nem maradt el a peszgőkóstoló és a pincelátogatás sem.

Fekete sereg a pályán

A rendezvénysorozat harmadik napján a BMTE Fonyódi Antal sportcsarnokában a Fekete sereg is színre lépett. Sokat szelidültek a daliák az elmúlt évszázadok alatt, az élet-halál harc barátságos teremfocivá vált.

 

 

Bár a Polgármesteri Hivatal csapata legyőzte Mátyás seregét, az uralkodó és udvartartása cseppet sem bizonyult szomorúnak az ütközet végén.

Kép és szöveg: Papp Tibor