Ugrás a tartalomra

Halhatatlan budafoki

2013. március 12. kedd
Eperjes Károly Jászai- és Kossuth-díjas színművészt június 19-én - "vidéki srác" létére - Budapest díszpolgárává avatták.
Halhatatlan budafoki

A Szamóca becenéven is ismert, kerületünkben élő színész eddigi művészi pályáját hetvennél több film, rengeteg színpadi szerep és az ezekért az alakításokért kapott elismerések fémjelzik. A közönség szavazatai alapján 2009 óta a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja. Tehetségével, a nemes célok melletti kiállásával és a rendelkezésére álló eszközökkel sokat tesz a kultúráért, a művészetért és a társadalomért. Eperjes Károly hitvallása, hogy mindenkinek olyan értékekkel kell élnie, ami legjobban szolgálja Isten dicsőségét, leginkább használ az embereknek és a lelküknek. Mint mondja, jó keresztény, apa és színész igyekszik lenni Magyarországon, magyarul, mindannyiunkért.

- Számtalan szakmai kitüntetés birtokosa, azonban a budapesti díszpolgári cím egészen más.

- Nagy megtiszteltetés a fővárosi díszpolgárság, főleg egy vidéki srácnak. Le a kalappal azok előtt, akik ezt nekem merték adni. Budapesten itthon vagyok ugyan, de Hegykőn vagyok otthon, ahol születtem. Meglepődtem és rögtön azt kérdeztem, hogy kikkel kerülök egy társaságba. Amikor meghallottam a névsort, nagyon örültem, hogy általam nagyra becsült emberekkel tartozom egy csoportba, köztük olyannal is, mint Balczó András, aki diákkorom példaképe volt. Vele ma is nagyon jó barátságban vagyok. Sok csapatban játszottam már, de ilyenben talán még soha.

- Milyen elismerésre vágyik, amit még nem kapott meg?

- Minden elismerés csak annyit ér, amennyire az embert előre tudja vinni az Isten felé vezető úton. Engem minden díj elgondolkodtat, mindegyik egy újabb felelősséget jelent. A legfontosabb, amire vágyom, hogy ha vége a földi létnek, és megjelenek a Jóisten előtt, azt mondja: "Na, Szamóca, ez nem is volt olyan rossz!".

- Júliusban Tusnádfürdőn járt. Magánemberként látogatott Erdélybe, vagy dolgozni ment?

- A csíksomlyói Mária Rádió meghívásának tettem eleget, de érdekelt az is, miként működik a Magyar Teátrumi Társaság, amelynek egyik alapítója vagyok. Kíváncsi voltam a társaság szellemiségére, lelkére, és hála Istennek, csak jókat tapasztaltam. Ennek kapcsán tartottam előadást a művészet és a hit kapcsolatáról a különböző művészeti területekről hozott példákkal és az ottani emberek számára is ismert költők - Ady, József Attila, Moli?¨re, Shakespeare - művei segítségével a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

- Mely szerepeit szerette a legjobban?

- Az ember a gyerekei között sem tud különbséget tenni, mindegyik egyformán kedves számára. ͍gy vagyok a szerepeimmel is, de talán a legkedvesebb filmem a Tanítványok, a leghíresebb pedig az Eldorádó. Mindkettőt Bereményi Géza rendezte. A legismertebb epizódszerepem Szabó István Redl ezredesében Schorm hadnagy szerepe volt, és gondolom, a legnézettebbek a Tímár Péter által rendezett 6:3 avagy játszd újra Tutti és a Csapd le csacsi, vagy a Schwajda György - Garas Dezső páros által létrehozott Legényanya. A legfontosabb filmem azonban, és ebben egészen biztos vagyok, a Hídember. És akkor nem beszéltünk a színpadi szerepeimről, amelyeket nem is tudnám rangsorolni. Sok kedves és szép színpadi szerepem volt és van jelenleg is, Moli?¨re-től Shakespeare-ig.

- Van-e olyan szerep, amit szeretne eljátszani, de eddig még nem volt rá alkalma?

- A Jóisten, a rendezők, az írók és a kollégák annyi jó szereppel, szép feladattal halmoztak el, hogy nem volt, és most sincs olyan, amelyre hiába vágytam. Olyan meglepetések értek pályafutásom alatt, mint Morus Szent Tamás vagy Széchenyi személyének alakítása. Ezekre gondolni se mertem, hogy eljátszhatom. Különösebb szerepvágyam nincs, de ha még más, nagy történelmi személyiségeket is megformálhatnék, az nagy örömet szerezne.

- Milyen szerepekben láthatjuk a következő színházi évadban?

- A Veszprémi Petőfi Színházban szeptember 16-án mutatjuk be Szinetár Miklós rendezésében Brecht Koldusoperáját, ebben Tigris Brownt játszom. Az idén is műsorra tűzik Molnár Ferenctől a Hattyút, Moli?¨re Fösvényét, valamint Nagy Ignác és Parti Nagy Lajos Tisztújítás című művét. Gáspár Sándor barátommal az egyetemes értékű, ma is aktuális Striptease-ben lépünk a közönség elé. Októberben húsz éves lesz a Komédium Színház, amely ezzel a kétszereplős, egyfelvonásossal kezdte meg működését, és Taub János rendezésében azóta is folyamatosan játsszuk.

- Sikerült pihennie a nyáron?

- Valamennyit már igen, de a pihenés nagy része még előttem áll. Voltam Dalmáciában, meglátogattam az ismerőseimet a tengerparton, és lelkileg is megpróbáltam feltöltődni. Részt vettem zarándokutakon Medjugorjéban és az erdélyi Csíksomlyón. Rövidesen egy angliai körútra indulok a családdal, és a lányommal még egy olaszországi utazást is tervezünk.