Ugrás a tartalomra

Pacsirta a Rozáriumban

2013. május 09. csütörtök
Herczku ?gnes és a Nikola Parov Quintet is fellép a borásztalálkozón
Pacsirta a Rozáriumban

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóját a Rozáriumban. A rendezvényen hagyományosan a bor és a zene találkozik egymással, így garantált a jó hangulat. Neves együttesek és énekesek lépnek fel, többek között a 25 éves Csík Zenekar és a Nikola Parov Quintet Herczku ?gnessel. A Csík zenekarról a közelmúltban írtunk, most a közelgő budatétényi találkozó alkalmából Herczku ?gnessel és Nikola Parovval beszélgettünk.

Igazából nem kell bemutatni a közönségnek sem Herczku ?gnest, sem Nikola Parovot, hiszen lassan két évtizede vannak a magyar zenei közéletben, és több rangos elismerésben részesültek. Az énekesnő életében meghatározó volt a sátoraljaújhelyi gyermekkor, amikor zenét és szolfézst tanult, valamint a sárospataki középiskolás évek, ekkor kezdett komolyabban foglalkozni a népzenével és a néptánccal. A Miskolci Egyetemen történelemtanári diplomát szerzett, ezzel párhuzamosan moderntánc-pedagógussá is avanzsált. A Honvéd Együttes tánckarában kezdte művészi pályáját, de igazából szólóénekesként ismerte meg az ország. Bartók Béla-emlékdíjas, Magyar Művészetért-díjas, és megkapta az eMeRTon-díjat is, 2003-ban pedig az Év folkénekese lett.

- A családom is szerette a zenét, édesanyám például a Bodrog Néptánc­együt­tesben táncolt, de sokat tanultam erdélyi származású nagymamámtól is - mesélte lapunknak Herczku ?gnes, aki azért szívesen kirándul más műfajokba is, a világzene és a kortárs zene is közel áll hozzá. Három szólólemeze is megjelent, de csak akkor készít önálló lemezt, amikor úgy érzi, oka van rá. Erről így nyilatkozott:

- A magyar népzene olyan elképesztő gazdagságú, annyi szépség van benne, hogy hetente lehetne lemezt kiadni, de engem az érdekel a legjobban, hogy amit csinálok, annak számomra is legyen értelme.

A színpadi munka jobban vonz, mint a CD. Én az a típus vagyok, aki hosszasan, alaposan, átgondoltan és tudatosan készül mindenre, például egy új lemezre, amihez idő kell.

A bolgár származású, sokoldalú muzsikus, zeneszerző, producer Nikola Parov így beszélt erről: - A lemezeink általában úgy készülnek, hogy a koncertjeinken futó bevált számokat összegyűjtjük egy CD-re, így kicsit spontán adjuk ki őket. Egyébként pedig nagyon ritkán játszunk, nem vagyunk haknizó brigád. Budatéténybe viszont szívesen megyünk, nem először lépünk fel a kerületben. A borfesztivált is nagyon várjuk, hiszen szeretjük a jó bort"Ś

Herczku ?gnes is szívesen fellép a Rozáriumban. Koncertjük június 2-án délután fél ötkor lesz. Bizonyára megkóstolja majd a finom borokat is az előadás után.

- Demeter Zoltán fehérborait és az Irsai Olivért kedvelem a legjobban, a jó bor híve vagyok. Természetesen kíváncsi vagyok a Kárpát-medencei borászok termékeire is - mondta az énekesnő, aki zenésztársaival garantáltan nívós műsorral járul majd hozzá a rendezvény sikeréhez.

(T. L.)